Het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen is nu volledig digitaal beschikbaar. Toerisme Vlaanderen en de 5 provinciale toeristische organisaties sluiten een akkoord over de gebruiksvoorwaarden van de Vlaamse netwerken.

Een 10-tal organisaties - waaronder populaire routeplanners als Fietsnet en RouteYou - stemde hier al mee in. De fietser kan voortaan via pc of smartphone snel en makkelijk de meest actuele versie van de fietsnetwerken raadplegen.
 
“Is het fietsroutenetwerk ook online beschikbaar?”. Het is een vaak terugkerende vraag van fervente fietsers. Op 1 februari sluiten Toerisme Vlaanderen en de 5 provinciale toeristische organisaties een akkoord over het vrijgeven van de routedata van de fietsknooppunten-netwerken. Toerisme Vlaanderen fungeert als centraal aanspreekpunt, de toeristische organisaties behouden hun eigendomsrechten. Een tiental gebruikers, waaronder de razend populaire routeplanners Fietsnet.be en RouteYou, ondertekenden de voorwaarden al.
 
Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme: “Voor de provincie Antwerpen betekent dit concreet dat alle 2900 kilometer trajecten en 782 knooppunten van het fietsroutenetwerk voortaan digitaal te raadplegen zijn. Op onder meer http://www.fietsnet.be of http://www.routeyou.com stippel je talloze trajecten-op-maat uit. Gemakkelijk, snel én gratis. Wie mobiel internet heeft, kan onderweg zijn fietstocht aanpassen”
 
Stimulans voor digitale markt
De digitale revolutie, met o.a. smartphone, tablet en wifi-netwerken, zorgt ook in de wereld van toerisme en recreatie voor onbegrensde mogelijkheden. Toerisme Provincie Antwerpen is ervan overtuigd dat door het vrijgeven van de trajecten kwaliteitsvolle digitale toepassingen op de markt komen.
 
Inga Verhaert: “We laten de ontwikkeling van die toepassingen graag over aan specialisten. Zij kunnen snel en met de nieuwste technieken aan de slag met onze data. Uiteraard zullen we waar mogelijk onze kennis bundelen. Zo startte Toerisme Provincie Antwerpen precies een jaar geleden met het project ‘Routedokter’, het succesvolle systeem dat problemen langs de fiets- en wandelnetwerken binnen 72 uur oplost. We bekijken nu of de meldingen van onze Routedokter ook via Fietsnet kunnen verlopen. Meer en tevreden fietsers: dat is het uiteindelijke doel en dit akkoord past daar perfect in.”