Tot voor kort bestond er in ons land nog geen online community van freelancers. Daarom startte UNIZO het 'Love to be Free'-netwerk op (http://lovetobefree.ning.com).
Want het geloof in een netwerkplatform voor en door freelancers en zelfstandige dienstverleners is groot. Het doel: info en ervaringen delen via blogs, fora, webinars, FAQ's, ... En vooral: elkaar inspireren om beter te ondernemen.

Knipsel

Van maandag 2 tot vrijdag 6 juni plaatst UNIZO het 'Love to be Free'-netwerk nog meer in de kijker door de Week van de Freelancer.  Tijdens deze week biedt UNIZO 14 GRATIS webinars aan over tal van onderwerpen: Hoe weet ik of ik een goede boekhouder hebt? Hoe geef ik een goede sales pitch? Hoe krijg ik een hoger inkomen? Hoe bescherm ik mijn werk? Wat kan ik als freelancer met sociale media? Hiervoor melden ondernemers zich gewoon aan opwww.weekvandefreelancer.be.

Freelancers in de provincie Antwerpen

Een bevraging van meer dan 500 freelancers leverde ook voor de provincie Antwerpen vele resultaten op. 

Er zijn in de provincie Antwerpen meer dan dubbel zoveel freelancers in opstart dan landelijk (6,8 % tegenover 2,9 %).  Om aan klanten te geraken gebruiken zij vaker professionele tussenpersonen (+ 2,3 %), hun eigen website (+ 2,2 %) en het eigen netwerk (+ 2,4 %).
Toch hebben Antwerpse freelancers minder vaak een klantenportefeuille van meer dan 10 klanten (24,7 % tegenover 27,8 %).

111109-Ariadne_Wils_foto_An_Van_de_Wal-4_(2).jpgZo getuigt de Antwerpse freelancer Ariadne Wils : 'Na het faillissement van mijn laatste werkgever had ik nood aan een bezinningsmoment en zelfreflectie.

Tijdens mijn voettocht naar Santiago de Compostella werd me snel duidelijk dat ik mijn eigen bedrijf wou oprichten. Ik wou werken als zelfstandig freelancer. Na mijn thuiskomst heb ik onmiddellijk een businessplan opgemaakt.

De haalbaarheid toetste ik af bij een startersadviseur en via de startraad van Unizo. Ondertussen zijn we een kleine drie jaar verder en ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze."

Tevens ervaart Ariadne dat bedrijfsleiders denken dat een freelancer minder betrouwbaar is dan een vaste medewerker. Freelancers zijn meestal flexibeler en hebben een ondernemersmentaliteit waardoor ze zich elke dag opnieuw willen en moeten bewijzen. "Het lijkt me goed om deze bedrijfsleiders bewust te maken van deze misvatting, " aldus Ariadne.