Heel wat Antwerpse gemeenten doneren deze week hun gemeentehuis aan pleegzorg. Dat doen ze om samen met Pleegzorg Provincie Antwerpen op zoek te gaan naar nieuwe pleeggezinnen in hun gemeente. De actie kadert in de Week van de Pleegzorg, die nog loopt tot zondag.

In de provincie Antwerpen wonen 1.404 gezinnen die een pleegkind of pleeggast opvangen in hun gezin. "Maar toch zoeken we nog voor heel wat kinderen en jongeren met een moeilijke thuissituatie een plek in een pleeggezin." zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Provincie Antwerpen. "Om die moeizame zoektocht een duwtje in de rug te geven vroegen we alle gemeenten in onze provincie of ze ons wilden helpen door hun gemeentehuis te doneren aan pleegzorg.

Maar liefst 27 gemeenten, steden en districten gingen in op onze vraag. Hun gemeentehuis toverden we deze week om tot mini-campagnehoofdkwartieren om inwoners van elke gemeente warm te maken om pleeggezin te worden."

Weekendpleegzorg
De nood aan nieuwe pleeggezinnen blijft hoog. "Op dit moment wachten 237 kinderen en jongeren in onze provincie op een plek in een pleeggezin.", weet Heselmans. "Niet alleen jonge kinderen die voor enkele jaren in hun pleeggezin blijven wonen. Steeds vaker zoeken we ook gezinnen die kinderen die één of twee weekends per maand willen opvangen. Een engagement dat bij veel jonge ouders niet meteen bekend is. Het is een manier om ook in een druk gezinsleven kinderen te helpen. Bovendien geeft het een ongelooflijke stimulans aan ouders die het tijdelijk moeilijk hebben. Dankzij een weekendgezin kunnen ze zelf voor hun kinderen blijven zorgen en krijgen ze de nodige adempauzes om sluimerende problemen aan te pakken."

Pleegzorggemeenten
De actie waarbij gemeenten hun gemeentehuis doneren, kadert in de campagne Pleegzorggemeenten. "Daarmee willen we lokale besturen oproepen om samen te werken.", zegt Heselmans. "Enerzijds door warme oproepen te lanceren naar inwoners om na te denken over het pleegouderschap, maar ook door bestaande gezinnen te ondersteunen in hun engagement. Het is hartverwarmend te merken dat heel wat gemeentebesturen openstaan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare kinderen in onze samenleving ook de kansen krijgen die ze verdienen."

Benieuwd welke gemeenten, steden en districten hun gemeentehuis deze week doneren? Deze 27 gemeenten toonden hun warm hart: Balen, Bonheiden, Borgerhout, Borsbeek, Deurne, Duffel, Edegem, Essen, Kasterlee, Lier, Lille, Lint, Mechelen, Meerhout, Mortsel, Niel, Nijlen, Putte, Ranst, Ravels, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Turnhout, Vorselaar, Wuustwezel, Zoersel