Na Hoogstraten en Antwerpen hebben nog verschillende andere Antwerpse grensgemeenten beslist om de grensovergangen met Nederland strikter te controleren.
De gemeenten van de politiezone Grens (Essen, Kalmthout en Wuustwezel) hebben beslist om op verschillende wegen nadarhekken te plaatsen, maar het gaat nog niet overal om een volledige fysieke afsluiting. In Mol is de politie geen vragende partij voor een fysieke afsluiting.
Vooral in Essen ligt het sluiten van de grens gevoelig. "Wij zijn eigenlijk een schiereiland in Nederland, met wel 22 grensovergangen", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).
"Op de kleinere hebben we al nadarhekken geplaatst, op de vier grotere controleren we sinds dit weekend wie er langs wil. We bekijken vandaag nog of we ook daarvan nog e en of meerdere overgangen fysiek gaan afsluiten. Maar zo lang woon-werkverkeer mag, moet er nog veel verkeer door.
Wie naar de winkel wil aan de andere kant van de grens sturen we terug, maar veel verzorgend personeel woont bijvoorbeeld net over de grens en ook landbouwers moeten nog aan hun gronden geraken. Ik vrees dat er een spanningsveld gaat blijven zolang in Nederland andere regels gelden."
De gemeente Kalmthout plaatste nadarhekken over één helft van de weg op de Jos Tilborghsstraat. "We hebben daar ook een duidelijke ontradende boodschap aangebracht en een camera", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "De politie voert er eveneens controles uit."
In Mol komen er volgens burgemeester Wim Caeyers (CD&V) voorlopig geen fysieke afsluitingen. "De politie is geen vragende partij", zegt Caeyers.
"We hebben twee grensovergangen en de politie controleert daar vaak, maar ze hebben de indruk dat de regels er steeds beter worden nageleefd. Aan de fietsovergangen plaatsen we borden." (Belga)
Zaterdag 27 februari start de Week van de Vrijwilligers
De duizenden vrijwilligers van Kempense verenigingen hebben een zwaar jaar achter de rug. Corona hakte stevig in op het verenigingsleven. Mensen samenbrengen, toch wat de hoofdtaak van verenigingen, kon niet meer.
Tussen de Ringlaan en de Keiheuvelstraat in Wezel komt een nieuwe verkaveling. De Koepel van het Mols Cultuurbeleid adviseerde om de nieuwe straat de naam 'Tussenstraat' te geven.
De gemeenteraad gaf in de zitting van 22 februari hierover definitieve goedkeuring. 'Tussenstraat' verwijst naar de locatie van de verkaveling gelegen 'tussen' de Ringlaan en de Keiheuvelstraat.
De Belgische reissector vraagt, via de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) en de Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV), vrijdag duidelijkheid van de overheid over het reisverbod. De verenigingen willen op het komend overlegcomité een duidelijk perspectief.
"De situatie in de reissector is kritiek. Niet alleen de reisbureaus, maar ook de reizigers willen van de overheid horen wanneer en onder welke voorwaarden toeristische reizen weer mogelijk zijn", zegt Koen van den Bosch van de VVR.
Sinds vorig najaar werkt een gespecialiseerd ontwerpteam aan een conceptstudie voor de toekomst van de as Augustijnenlaan, Belgiëlaan en Olympiadelaan (de ABO-as).
'Ze doen dat onder de naam L-ABO, een afkorting met de eerste letters van elke betrokken straat', zegt burgemeester Mien Van Olmen.
Er hing vandaag net als gisteren veel fijn stof in de Kempense lucht. Uit metingen van het meetstation in Dessel blijkt dat de waarschuwingsdrempel is overschreden.
Mensen met luchtwegproblemen kunnen dan best geen zware inspanningen doen.
Het fijn stof wordt veroorzaakt door de zuidelijke luchtstromingen waarin we nu al een week zitten. Die hebben zand uit de Sahara-woestijn in het noorden van Afrika tot hier gebracht.
Over het coronavaccin is al veel gezegd en geschreven, toch hebben nog veel mensen er vragen bij.
Daarom organiseren AZ Turnhout en de huisartsen uit de regio op dinsdagavond 2 maart samen een online infosessie over dit thema. Tijdens de infoavond geven artsen op een verstaanbare manier wetenschappelijke info over de vaccins.
Daarnaast vertellen ze ook meer de werking van de vaccinatiecentra van Turnhout en Weelde.
Op het vlak van digitale communicatie draait de wereld steeds sneller. De covid-crisis heeft dat alleen maar verder in de verf gezet. Niet in het minst bij ziekenhuizen, waar contact met familie en vrienden veel moeilijker bleek, dan het zou mogen zijn.
Samen met de vzw Digidak, dat de missie heeft om de digitale kloof te verkleinen en de sociale cohesie te vergroten, zette Intracto daarom de schouders onder een actie voor het Ziekenhuisnetwerk Kempen (Herentals, Mol, Turnhout & Geel).
De Thomas More-hogeschool, het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Turnhout (HIVSET), het Sint-Aloysiusinstituut Lier (SAL) en het Sint-Norbertusinstituut Duffel (SNOR) organiseren op dinsdag 30 maart een gemeenschappelijke online jobbeurs voor de zorg- en welzijnssector.
Samen goed voor meer dan 1.000 laatstejaarsstudenten die straks op zoek gaan naar een job in een sector die heel erg om gekwalificeerd personeel verlegen zit.
Ondernemers in Mechelen en Kempen gaan nog efficiënter zaken kunnen doen met China. Voka - KvK Mechelen-Kempen en het Europese kenniscentrum 'EU SME Centre' hebben hiervoor een principeakkoord ondertekend. Zo'n 125 bedrijven in onze regio exporteren al naar China.
"De export naar China is al aanzienlijk. Zo'n 125 bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen vragen al certificaten van oorsprong aan.
De overheid raadt aan om de stoffen mondmaskers die sinds juni gratis worden uitgedeeld via de apothekers voorlopig niet meer te dragen.
Mogelijk bevatten de maskers schadelijke stoffen. Zolang er niet meer duidelijkheid is, zullen uit voorzorg ook geen nieuwe exemplaren meer verdeeld worden.
Volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.