U bent hier

Antwerpse gemeenten kijken strenger toe op grensovergangen

Kempen regio | Provincie Antwerpen
23.03.2020 - 14.51u
Door: Mark Jaspers

Na Hoogstraten en Antwerpen hebben nog verschillende andere Antwerpse grensgemeenten beslist om de grensovergangen met Nederland strikter te controleren.

De gemeenten van de politiezone Grens (Essen, Kalmthout en Wuustwezel) hebben beslist om op verschillende wegen nadarhekken te plaatsen, maar het gaat nog niet overal om een volledige fysieke afsluiting. In Mol is de politie geen vragende partij voor een fysieke afsluiting.

Vooral in Essen ligt het sluiten van de grens gevoelig. "Wij zijn eigenlijk een schiereiland in Nederland, met wel 22 grensovergangen", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).

"Op de kleinere hebben we al nadarhekken geplaatst, op de vier grotere controleren we sinds dit weekend wie er langs wil. We bekijken vandaag nog of we ook daarvan nog e en of meerdere overgangen fysiek gaan afsluiten. Maar zo lang woon-werkverkeer mag, moet er nog veel verkeer door.

Wie naar de winkel wil aan de andere kant van de grens sturen we terug, maar veel verzorgend personeel woont bijvoorbeeld net over de grens en ook landbouwers moeten nog aan hun gronden geraken. Ik vrees dat er een spanningsveld gaat blijven zolang in Nederland andere regels gelden."

De gemeente Kalmthout plaatste nadarhekken over één helft van de weg op de Jos Tilborghsstraat. "We hebben daar ook een duidelijke ontradende boodschap aangebracht en een camera", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "De politie voert er eveneens controles uit."

In Mol komen er volgens burgemeester Wim Caeyers (CD&V) voorlopig geen fysieke afsluitingen. "De politie is geen vragende partij", zegt Caeyers.

"We hebben twee grensovergangen en de politie controleert daar vaak, maar ze hebben de indruk dat de regels er steeds beter worden nageleefd. Aan de fietsovergangen plaatsen we borden." (Belga)

imageMeer nieuws

Bleckmann breidt zijn activiteiten uit in UK en opent nieuw fulfilmentcentrum

Bleckmann breidt zijn activiteiten uit in UK en opent nieuw fulfilmentcentrum
Grobbendonk | Internationaal | Kempen regio 26.05.2020 - 12.14u

WZC Smeedeshof : 35 bewoners en 25 medewerkers Covid-besmet

Kempen regio | Turnhout regio 26.05.2020 - 12.05u

België telde begin dit jaar 11.492.641 inwoners

Kempen regio | Nationaal | Neteland 26.05.2020 - 09.16u

Online rekruteren in het onderwijs: ja, het kan

Online rekruteren in het onderwijs: ja, het kan
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio | Mol 25.05.2020 - 22.54u

'102 jaar geleden : mondmaskers, niets nieuw'

'102 jaar geleden : mondmaskers, niets nieuw'
Internationaal 25.05.2020 - 21.57u

Lille gaat voor 'online participatie '

Lille gaat voor 'online participatie '
Lille 25.05.2020 - 21.53u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto