U bent hier

Antwerpse gemeenten kijken strenger toe op grensovergangen

Kempen regio | Provincie Antwerpen
23.03.2020 - 14.51u
Door: Mark Jaspers

Na Hoogstraten en Antwerpen hebben nog verschillende andere Antwerpse grensgemeenten beslist om de grensovergangen met Nederland strikter te controleren.

De gemeenten van de politiezone Grens (Essen, Kalmthout en Wuustwezel) hebben beslist om op verschillende wegen nadarhekken te plaatsen, maar het gaat nog niet overal om een volledige fysieke afsluiting. In Mol is de politie geen vragende partij voor een fysieke afsluiting.

Vooral in Essen ligt het sluiten van de grens gevoelig. "Wij zijn eigenlijk een schiereiland in Nederland, met wel 22 grensovergangen", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).

"Op de kleinere hebben we al nadarhekken geplaatst, op de vier grotere controleren we sinds dit weekend wie er langs wil. We bekijken vandaag nog of we ook daarvan nog e en of meerdere overgangen fysiek gaan afsluiten. Maar zo lang woon-werkverkeer mag, moet er nog veel verkeer door.

Wie naar de winkel wil aan de andere kant van de grens sturen we terug, maar veel verzorgend personeel woont bijvoorbeeld net over de grens en ook landbouwers moeten nog aan hun gronden geraken. Ik vrees dat er een spanningsveld gaat blijven zolang in Nederland andere regels gelden."

De gemeente Kalmthout plaatste nadarhekken over één helft van de weg op de Jos Tilborghsstraat. "We hebben daar ook een duidelijke ontradende boodschap aangebracht en een camera", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "De politie voert er eveneens controles uit."

In Mol komen er volgens burgemeester Wim Caeyers (CD&V) voorlopig geen fysieke afsluitingen. "De politie is geen vragende partij", zegt Caeyers.

"We hebben twee grensovergangen en de politie controleert daar vaak, maar ze hebben de indruk dat de regels er steeds beter worden nageleefd. Aan de fietsovergangen plaatsen we borden." (Belga)

imageMeer nieuws

Toneelstuk laat 60.000 Vlaamse leerlingen praten over pesten

Kempen regio | Vlaanderen 27.10.2020 - 10.59u movie (1) reading time1min

Theatermaker Arnaud Vandermeiren werkt aan een theaterstuk, spel en workshop 'Over Pesten'. Daarmee wil de acteur, vroeger zelf slachtoffer van pesterijen, de komende vijf jaar ruim 60.000 Vlaamse scholieren leren praten over pesten.

Vanaf september 2021 wil hij met het project naar middelbare scholen, jeugdbewegingen, culturele centra en de welzijnszorg trekken.

Nieuw boek: 'De magische werkelijkheid van het Kastelse landschap'

Kasterlee | Kempen regio | Neteland 26.10.2020 - 20.42u

Creëer jouw lichtpuntje tegen kanker

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 26.10.2020 - 20.36u

23 coronaboetes sinds maandag 19 oktober

Geel | Laakdal regio 26.10.2020 - 11.32u

Opnieuw opnames mogelijk in H. Hartziekenhuis Mol

Opnieuw opnames mogelijk in H. Hartziekenhuis Mol
Kempen regio | Mol 26.10.2020 - 10.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto