Dinsdag vierde de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie (ANKONA) haar 20-jarig bestaan. Ter gelegenheid werd ook 'Pretoogjes in het veld' gelanceerd, een bijzonder boekje waarin het belang en plezier van natuurwaarnemingen centraal staan.

Hans Van Dyck en Jos Gysels, beiden uit Herentals, zijn de auteurs van het boek. Ook verschillende bekende Vlamingen werkten eraan mee. Samen met de provincie Antwerpen roepen zij op om te investeren in meer biodiversiteit.

Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu Rik Röttger is opgetogen: "Ik kijk en ben bewogen. Met die zin begint de publicatie. Een gevoel dat vele natuurliefhebbers en natuur-bestudeerders ongetwijfeld herkennen. Het gevoel dat 20 jaar geleden aan de basis lag van de oprichting van ANKONA. Passie, verwondering en natuurstudie zijn immers onlosmakelijk verbonden.

Met 'Pretoogjes in het veld' willen we terugblikken, vooruit kijken en aandacht geven aan het werk van de honderden vrijwilligers die de natuur beleven, ontdekken, waarnemen en op die manier de vinger aan de pols houden van het beleid."

'Pretoogjes in het veld': over het belang en plezier van natuurwaarnemingen

'Pretoogjes in het veld' laat je meekijken door de biodiverse bril van Hans Van Dyck, professor gedragsecologie en natuurbehoud aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve en o.a. huisbioloog bij 'Van Gils en Gasten' en Jos Gysels, voormalig directeur van Natuurpunt CVN, de educatieve poot van Natuurpunt.

Van Dyck zet de kracht van verwondering voor natuur centraal vanuit zijn persoonlijke ervaringen. Natuur doet wat met een mens. Hij schrijft geanimeerd over jongens en meisjes, mannen en vrouwen die in de natuur de hele tijd wijzen en namen noemen. De bijdrage van Gysels focust op de boeiende geschiedenis van de 'weetlust' over fauna en flora (in de provincie Antwerpen). Van Dodoens tot nu blijkt natuurstudie geen abstract gegeven, maar een verhaal van intense natuurbeleving.

Tussen deze beide verhalen vertelt een reeks bekende, bevoorrechte getuigen over hun eigen onvergetelijke natuurervaringen in binnen- en buitenland. Onder anderen Dirk Draulans, Tom Van Dyck, Jill Peeters en verschillende personen uit het beleidsnetwerk biodiversiteit delen hun ervaringen.

Een pleidooi om te investeren in biodiversiteit

'Pretoogjes in het veld' is bedoeld als een pleidooi aan overheden, verenigingen en particulieren om actief te investeren in biodiversiteit. Omdat het nodig is. Wetenschappers waarschuwen dat biodiversiteit in crisis is. Hiermee verdwijnen ook kansen om natuur te beleven. Een warm pleidooi dus om te investeren in biodiversiteit als maatschappelijk doel en als dienstencentrum voor menselijk welzijn.

Bijzonder is ook dat de cover werd gedrukt op graspapier, onder andere gemaakt van maaisel afkomstig uit natuurbeheer in Vlaanderen, zoals de Kalmthoutse heide.

Ankona blaast 20 kaarsjes uit

Op 8 november 1997 vindt in het Ecocentrum 'De Goren' in Mol de startdag plaats van de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie (ANKONA). Als doelstelling wil men het natuur- en landschapsstudiewerk binnen de provincie Antwerpen ondersteunen en het draagvlak vergroten.

ANKONA wil daarom een platform zijn waar iedereen die zich inzet voor behoud van de biodiversiteit en landschapsontwikkeling in de provincie Antwerpen gratis terecht kan. Meer info op www.ankona.be

Illustraties: Joris De Raedt / www.jorisderaedt.be