De Provinciale Molendag loopt op 28 augustus tussen 10 en 18 uur in Antwerpen, Aartselaar, Arendonk, Balen, Boechout, Essen, Geel, Gierle, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Lillo, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Oelegem, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Pulderbos, Tongerlo en Weelde.

Tijdens de provinciale molendag op 28 augustus zijn ze gratis te bezoeken. Iedereen - klein en groot - is welkom om de historische molens te bewonderen en zich een beeld te vormen van een malende molen in werking en het molenaarsleven.

Onze provincie telt nog heel wat verschillende soorten molens: standaardmolens, bovenkruiers, watermolens, rosmolens, .... (8 watermolens, 28 windmolens en 1 rosmolen).

Het merendeel van de Antwerpse molens is maalvaardig. Slechts twee watermolens werken nog met een beroepsmolenaar. In de andere molens staan vrijwillige molenaars in voor de goede werking en het onderhoud. Dankzij de vrijwillige molenaars zie je dit erfgoed in volle werking.

Molens zijn bijzonder mooi, maar ook kwetsbaar onroerend erfgoed. Deze historische molens moeten regelmatig draaien. Want een molen die stilstaat, is sneller vatbaar voor verval of aan restauratie toe. Daarom werkt de provincie Antwerpen actief samen met de molenaars aan het behoud en beheer, zodat deze monumenten ook na restauratie in goede vorm blijven.

Provinciale steun voor molens

Het windmolenerfgoed is – mede dankzij inspanningen van erfgoedverenigingen zoals Levende Molens – vrij volledig in kaart gebracht. De erfgoedwaarde is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de maal- of draaivaardigheid van de molen.

Er is ook een sterke wisselwerking met het omliggende molenlandschap. Wentelende wieken trekken sneller de aandacht, een draaiende molen in een open landschap vormt een aantrekkelijk én dynamisch baken, het geluid van de wind en het maalwerk werken op de verbeelding.

Een maalvaardige molen verhoogt niet alleen de belevingswaarde voor de molen, maar kan bovendien een bloeiende lokale erfgoedwerking stimuleren. De meeste molens worden bediend door vrijwillige molenaars, aangesloten bij de koepelvereniging Levende Molens vzw. De provincie Antwerpen ondersteunt de werking van deze koepelvereniging en rekent daarnaast ook op de actieve inbreng van haar team Monumentenwacht, die enkele gespecialiseerde 'Molenwachters' in haar rangen telt.

Levende Molens vzw organiseert tweejaarlijks een molenaarscursus om vrijwillige molenaars aan te trekken (10 volledige lesdagen met combinatie van theorie- en praktijklessen). De volgende en 23e molenaarscursus is gepland in 2023-2024.  Foto J. De Ryck/provincie.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer:
zondag 28 augustus 2022 van 10 tot 18 uur

Waar: verschillende molens in de provincie Antwerpen, de exacte locaties vind je via https://www.levendemolens.be (Vlaamse molengids)