Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) uit Mol gaat samen met Poolse experts 5 medewerkers van de Antwerpse lokale politie opleiden om te kunnen omgaan met chemische, biologische en radioactieve/nucleaire dreigingen.

Beide partijen hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Volgens de Antwerpse politie zijn zij het eerste korps in Vlaanderen dat een dergelijke opportuniteit aangeboden krijgt. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Na een analyse van de mogelijke dreigingen waarmee de politie in Antwerpen te maken zou kunnen krijgen, bleek er volgens het korps nood aan meer expertise op het vlak van terroristische CBRN-incidenten (chemisch, biologisch en radioactief/nucleair) voor de ploegen die als eerste ter plaatse arriveren bij een incident.

Zowel op het gebied van het benaderen van een CBRN-incident, de tactische aanpak ervan en het strategische luik is er meer kennis van zaken nodig", klinkt het.

Vijf medewerkers zullen nu een opleiding volgen in het Poolse Lodz. Het gaat om "mastertrainers" die op hun beurt de opgedane kennis zullen delen met anderen, zodat uiteindelijk alle eerstelijnshulpverleners van de Antwerpse politie bij soortgelijke incidenten tussenbeide kunnen komen.

De opleiding in Lodz gebeurt door medewerkers van het SCK-CEN, de Counter Terrorist Unit van de Poolse politie, de universiteit van Lodz, het Poolse Industrial Chemistry Research Institute en het Cypriotische Centre for the Advancement of Research & Development in Educational Technology (CARDET). (belga)

Beelden Photo News.