Vanaf zaterdag 1 september wordt het hoofdkantoor van de lokale politie van Antwerpen aan de Noorderlaan bewaakt door Securitas. Het is het allereerste politiebureau in België dat de bewaking van zijn onthaal uitbesteed aan een externe partner.

In het concept worden de Securitas bewakingsagenten ondersteund door verschillende technologische hulpmiddelen zoals X-ray scanners en metaaldetectiepoorten. Het raamcontract is geldig voor minstens 7 en maximum 10 jaar.

Begin 2018 lanceerde de Antwerpse politie een Europese aanbestedingsprocedure voor de bewaking en beveiliging van de Antwerpse politiekantoren. Na de conforme overheidsprocedure te hebben doorlopen, kwam Securitas als beste uit de bus.

Politie Antwerpen is hierdoor de allereerste lokale politiezone in België die kiest voor permanente externe bewaking met ondersteuning van technologische middelen. Het raamcontract start op 1 september met de bewaking van het gebouw aan de Noorderlaan. De komende jaren volgen andere kantoren, waaronder alvast het nieuwe mastergebouw Post X.

De opdracht van Securitas in de Noorderlaan bestaat uit 2 taken. Enerzijds is er een security-luik: toegangscontrole van klanten en bezoekers en controle op gevaarlijke voorwerpen. Daarnaast staan ook klantvriendelijkheid en empathie centraal: de ontvangstmedewerkers van Securitas staan in voor de algemene ontvangst van bezoekers en klanten, en gidsen hen tot bij de juiste politiediensten.

"Tot voorheen was er geen toegangscontrole in het hoofdgebouw van de Lokale Politie Antwerpen aan de Noorderlaan. Vanaf vandaag wordt het hoofdkwartier van Politie Antwerpen 24/7 bewaakt door Securitas. We zorgen voor een verhoogd veiligheidsniveau, waardoor de politie zich kan toeleggen op haar kerntaken."

Ontwikkeling van nieuwe markten

Securitas heeft een jarenlang ervaring met de bewaking en beveiliging van openbare gebouwen, ambassades, of internationale instellingen. Ook daar doen ze vaak een controle vooraleer je als bezoeker in de zogenaamde 'kritische zone' terechtkomt.

De nieuwe Wet Private Veiligheid ('Wet Jambon') toont aan hoe de bewakingssector de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vertrouwde partner van politie- en veiligheidsdiensten. Dit betekent ook dat er zich voor de bewakings- en beveiligingssector nieuwe markten ontwikkelen, waar onze expertise en ervaring een directe meerwaarde is.

"Wij zijn bijzonder trots dat Politie Antwerpen ons als partner heeft gekozen. Dergelijke nieuwe opdrachten voor de private sector, zoals ook de bewaking van de forensische psychiatrische centra in Gent en Antwerpen en de bewaking van de militaire kazerne De Hemptinne in Heverlee, zijn van strategisch belang voor onze sector en voor onze onderneming."

Uitgebreide dienstverlening

Wanneer de nood hoog is, kan de Antwerpse politie binnen dit raamcontract 'on demand' gebruik maken van andere oplossingen die Securitas aanbiedt, zoals hondenpatrouilles, mobiele bewaking, dronecamera's, telecommunicatieoplossingen, assistentie bij evenementenbewaking, of andere technische hulpmiddelen.

Tegelijk kunnen de Stad Antwerpen en de instellingen van stad Antwerpen (zoals OCMW, Zorgbedrijf, AG Havenbedrijf en Digipolis) gebruik maken van dit raamcontract voor alle tijdelijke of permanente beveiligingsoplossingen.