De 28 oude bijbels van prof. em. Dirk Van der Cruysse zijn in totaal meer dan 40.000 euro waard.

Oudste bijbel is meer dan 500 jaar oud, jongste 280 jaar.

Even opmerkelijk: ook twee wereldatlassen van Antwerpse cartograaf Ortelius met geschat prijskaartje van 100.000 euro worden geveild.

Daarnaast gaan er 30 originele zwart-foto's onder de hamer van het Sint-Elisabethgasthuis, het oudste ziekenhuis van Antwerpen.

Dirk Van der Cruysse, emeritus professor aan de Universiteit van Antwerpen, laat zijn indrukwekkende verzameling bijbels - sommigen meer dan 500 jaar oud - veilen. En dat is best opmerkelijk te noemen. De collectie van 28 historische werken, die vanaf vandaag voor het grote publiek te zien zijn - heeft een totale waarde van meer dan 40.000 euro.

In totaal gaan er volgende week in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions zo'n 40 bijbels onder de hamer. Het duurste exemplaar heeft een waarde van om en bij de 15.000 euro. Ook twee wereldatlassen van de befaamde Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius - die samen zo'n 100.000 euro waard zijn - én een reeks unieke zwart-witfoto's van het oudste ziekenhuis van Antwerpen gaan onder de hamer.

Een bijbel die het leven van een drukker heeft gekost of eentje waar zelfs William Shakespeare een passage in zou hebben geschreven. Het moet gezegd, de uitzonderlijke collectie bijbels van de Antwerpse professor Dirk Van der Cruysse spreekt op z'n minst tot de verbeelding.

De emeritus professor Franse Literatuur aan de Universiteit van Antwerpen en lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) verzamelde tientallen jaren niet minder dan 28 uitzonderlijke stukken. De bijbels zijn tussen 280 en 530 jaar oud en hebben samen een totale waarde van meer dan 40.000 euro. Ze werden uitgegeven in zes verschillende talen: Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Latijns en Grieks.

"Niet enkel de historische waarde van deze bijbels maakt de collectie zo uniek, ook de verhalen erachter spreken tot de verbeelding. Zo is er een goed bewaarde Nederlandstalige Lutherbijbel uit 1534 die oorspronkelijk werd vertaald vanuit het Duits en werd uitgegeven door de Antwerpse boekhandelaar en drukker Jacob van Liesvelt.

Het vertalen van Lutherbijbels werd in die tijd als ketterij beschouwd en Van Liesvelt bekocht zijn job uiteindelijk met zijn leven: in 1545 werd hij onthoofd. Vandaag zijn deze bijbels duizenden euro's waard." Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Naast de oude bijbels van em. prof. Van der Cruysse gaan er volgende week nog enkele andere historische exemplaren onder de hamer. Het meest prijzige stuk is een Latijnse bijbel in vier volumes uit 1493.

De waarde van de boeken - tussen de 10.000 en 15.000 euro - is vooral te danken aan de bijgevoegde tekstuitleg van de auteur, Nicolaus de Lyra. Zijn bijbelcommentaren waren een bron van inspiratie voor beroemde theologen en filosofen zoals Maarten Luther en John Wycliffe en hebben tot de dag van vandaag nog een grote educatieve waarde.

Antwerpse wereldatlassen van 100.000 euro

Naast de fascinerende collectie bijbels veilt Arenberg Auctions nog een aantal waardevolle atlassen. Een indrukwekkend lot is de laatste Franstalige editie van de 'Theatrum Orbis Theatrum' uit 1598 van de beroemde Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius.

De prachtige wereldatlas, een uitgave van de bekende Antwerpse drukkerij Plantin, telt 121 ingekleurde kaarten en is geschat op een waarde van maar liefst 50.000 tot 60.000 euro.

"Ortelius was de uitvinder van de moderne atlas en na Mercator was hij de grootste geograaf van zijn tijd. De rol die Antwerpen heeft gespeeld in het illustreren en delen van geografische kennis is onmiskenbaar." Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Samen met een wereldatlas uit 1570 - eveneens van Ortelius en geschat op zo'n 30.000 à 40.000 euro - behoren beide werken tot de duurste loten uit de veiling.

Bijzondere foto's van Sint-Elisabethgasthuis

Naast de prijziger loten, zijn er ook enkele koopjes op de kop te tikken. Vanaf 400 euro kunnen kunstliefhebbers met een hart voor de Antwerpse geschiedenis 30 originele zwart-witfoto's wegkapen van het Sint-Elisabethgasthuis, het oudste ziekenhuis van de stad.

"De beelden van het Sint-Elisabethgasthuis zijn een echt stukje Antwerpse nostalgie. De foto's zijn genomen in het begin van de 20e eeuw, maar de oorsprong van het ziekenhuis gaat terug tot de 12e eeuw. De beelden van de verschillende ziekenzalen, consultatieruimtes, de apotheek, de kapel, de hoofdingang, de binnentuin, de keuken, het naaiatelier... geven een sfeervolle indruk van de medische zorg in die tijd." Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

De atlassen, bijbels, foto's, maar ook andere topstukken zijn vanaf vandaag tot 13 juni te bezichtigen in veilinghuis Arenberg Auctions, Wolstraat 19/2 in Brussel. Volgende week, op 14 en 15 juni, worden al deze topstukken geveild.

https://www.arenbergauctions.com/