APBCT,  beroepsvereniging van instructeurs en gedragstherapeuten voor dieren, reageert verontwaardigd op het bijtincident dat gisteren gebeurde in Riemst.

De vereniging wil in de eerste plaats het slachtoffer en haar familie een hart onder de riem steken. “Zo’n gebeurtenis zorgt voor een levenslang trauma en valt geensinds goed te praten.” zegt Inge Pauwels, bekend gedragstherapeute. “Vanuit onze vereniging  willen wij het belang van een goede  en diervriendelijke opvoeding van honden onderstrepen.

Als aan de basisbehoeften van honden niet wordt voldaan, en als zij niet op een diervriendelijke manier worden beandeld, is er altijd kans op een overreactie.” Wat er gisteren gebeurde en waarom kan de vereniging niet verklaren. Feit is wel dat de kwekerij waar de honden werden gehouden een illegale broodfokker was. Aan de primaire behoeften van de honden werd dus zeker niet voldaan.

De dieren die werden in beslag genomen zullen aan een gedragstest worden onderworpen. De vereniging hoopt dat deze tests zullen gebeuren door een erkend gedragskeurmeester. Enkel zo kan het karakter en het gedrag van de honden op een correcte manier worden ingeschat en enkel zo kunnen deze dieren een eerlijke en veilige toekomst krijgen.

www.apbct.be