Apple heeft vanavond een slim horloge gepresenteerd: de Apple Watch. De zogeheten smartwatch werkt samen met de iPhone en doet tevens dienst als gezondheids- en sporthulpmiddel, doordat er onder meer een stappenteller en een hartslagmeter in zitten.  Apple benadrukte in de presentatie hoeveel aandacht is besteed aan het design van het product. Zo bedien je hem niet alleen via het scherm, maar ook met een klein draaiwieltje aan de zijkant.

Topman Tim Cook presenteert de Apple Watch
Topman Tim Cook presenteert de Apple Watch

De afgelopen jaren brachten veel andere technologiebedrijven al een smartwatch op de markt, waaronder Samsung, Sony, LG, Asus en Motorola. Google kondigde dit voorjaar ook een speciaal besturingssysteem voor smartwatches aan, dat samenwerkt met Android-smartphones.

De Apple Watch krijgt een eigen App Store, net als de iPhone en iPad. Hij is pas vanaf volgend jaar te koop en er komen versies in verschillende kleuren en van verschillende materialen. Er komt een speciale versie die is gemaakt van 18 karaats goud.

Apple Pay

Een andere aankondiging die Apple deed, was Apple Pay. Een betaaldienst van Apple, waarmee iPhone-gebruikers in winkels contactloos kunnen betalen, met behulp van de vingerafdrukscanner op hun telefoon of hun Apple Watch.

Daarnaast kan de dienst ook worden gebruikt om snel te betalen binnen apps van winkels, waardoor het makkelijker wordt om te winkelen op je mobiele telefoon. Apple zegt hierbij veel aandacht te hebben besteed aan veiligheid en privacy.

Apple Pay wordt in eerste instantie enkel uitgerold in de Verenigde Staten en is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar. In de VS is men überhaupt al verder met de uitrol van contactloos betalen, waardoor de introductie daar makkelijker is dan in Nederland.

iPhone

Apple presenteerde verder twee nieuwe iPhones: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Beide toestellen zijn groter dan de huidige iPhones. De één is 4,7 inch, de andere 5,5 inch. Als je kijkt naar de smartphones van andere fabrikanten, dan zie je dat die de laatste jaren langzaamaan groter zijn geworden en dat Apple die trend nu dus volgt. Net als bij de Apple Watch is Apple daarbij dus niet de trendsetter die het wel was na de introductie van de iPhone en de iPad.

Bij de nieuwe iPhones zijn de belangrijke onderdelen, zoals de processor en de camera verbeterd, wat eigenlijk ook gewoon de standaard is bij de lancering van een nieuw toestel. Op 26 september komen de telefoons in Nederland op de markt, een week na de lancering in de VS.