Op initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen reikte gedeputeerde voor economie Koen Helsen op 29 september de Excellente Onderneming Award 2011 voor het arrondissement Turnhout uit.

Drie bijzonder sterke groeibedrijven werden genomineerd: Arbor Boomkwekerijen uit Hulshout, Lodewijckx uit Laakdal en YoYo Books uit Olen. Uiteindelijk ging de award naar Arbor Boomkwekerijen. Ook de jarige bedrijven uit onze regio werden gevierd.
 
Goud voor … Arbor Boomkwekerijen
Arbor is de grootste boomkwekerij van België. Het bedrijf beschikt over een ruim aanbod aan bomen en struiken en een bijzonder assortiment voorgevormde bomen en unieke snoeivormen. Het bedrijf uit Hulshout beschikt in totaal over een oppervlakte van bijna 500 ha voor volle grondcultuur en 35 ha voor containercultuur. Op die manier kan Arbor ruim voldoen aan de eisen van haar professioneel publiek: architecten, gemeentes en steden, urbanistische projectontwikkelaars in binnen- en buitenland …
 
It’s all in the familiy!
Arbor is een familiebedrijf. Overgrootvader Van Dijck startte met een kwekerij gespecialiseerd in laanbomen, fruitbomen en rozen. Zijn zoon nam de zaak over en hervormde die samen met een ander familielid tot Arbor. Gedurende 4 generaties werd er een weelde van ervaring opgebouwd, samen goed voor meer dan 110 jaar! In 2001, bij de start van het nieuwe millennium, vierde Arbor haar honderdste verjaardag.
 
Ook de concurrenten van Arbor zijn quasi allemaal familiebedrijven. Dit mag niet verwonderen in een sector zoals deze die op lange termijn werkt. Sommige bomen zijn ouder dan 70 wanneer ze uiteindelijk verkocht worden. De kracht van Arbor ligt er in dat ze hun organisatiestructuur erg vlak houden. Michael Van Dijck heeft de algemene leiding en verzorgt de sales in West-Europa. Zijn broer verzorgt de sales in de grote exportlanden. Door de persoonlijke aanpak en het investeren in goede relaties met buitenlandse overheden, gaan de deuren wereldwijd iets sneller open.

Een andere belangrijke troef is het brede assortiment waarover het bedrijf beschikt, waardoor er slechts uitzonderlijk met onderleveranciers moet gewerkt worden en de kwaliteit altijd gegarandeerd kan worden. Ook de combinatie van volle grond- en containerkwekerij maakt Arbor uniek. Hierdoor kan het bedrijf bomen inplanten, conditioneren in een ander medium en uit te leveren wanneer nodig. Dit maakt dat projecten sneller opgeleverd kunnen worden.
 
Internationale wereldspeler
In de jaren ’50 startte de internationale expansie van deze onderneming. 25 jaar geleden verwierf Arbor een perceel in Frankrijk. Een mijlpaal voor de onderneming omwille van de kwaliteit van de grond en de kansen die het gaf voor het veroveren van de Europese markt. Geleidelijk aan verwierf Arbor een dominante positie in Europa met de voormalige Sovjet-Unie als belangrijke klant. Bomen die het goed doen in ons klimaat, gedijen immers ook goed in andere klimaten, ook in gebieden met strenge winters. Sinds 10 jaar kwam ook de expansie naar landen buiten Europa op gang met een focus op de Balkan en Centraal-Azië. Vandaag de dag maakt export zowat 90% uit van Arbor's activiteiten.
Unieke grote projecten
Arbor kan pronken met verschillende bekende internationale projecten. Je komt de bomen van Arbor tegen op de leien in Antwerpen, de groene boulevard in Hasselt, aan de tien ingangen van het Olympische dorp in Londen, de openbare ruimte van de stad Parijs, de Koninklijke parken van Spanje…
 
Innovatie en ecologie gaan hand in hand
Arbor ontwikkelt zelf geen nieuwe soorten, maar werkt wel nauw samen met onderzoekinstituten om bijvoorbeeld ziekten te onderzoeken en via gerichte kweekprogramma’s soorten resistent te maken. Arbor experimenteert ook met groeivormen om in de markt van tuin- en landschapsarchitectuur trendsetter te kunnen zijn. De onderneming investeert ook sterk in de kwaliteit van haar bomen en planten bijvoorbeeld door de ontwikkeling van gespecialiseerde rooimachines en –technieken. Arbor ambieert verder te groeien met een minimale ecologische afdruk. Dit gebeurt door de aanleg van een waterretentiebekken en het gebruik van biobestrijders.
 
Meer informatie: www.arbor.be
 
 
Lodewijckx
Lodewijckx werd 40 jaar geleden in Laakdal opgericht door de vader en oom van de huidige zaakvoerder als groothandel in verse eieren. Anno 2011 is deze onderneming uitgegroeid tot de belangrijkste speler op het vlak van het verpakken van verse eieren in België. 40% van de Belgische eieren passeren via Lodewijckx. Met Ovita heeft Lodewijckx daarnaast ook een eigen merk dat geleverd wordt door de 400.000 kippen in eigen beheer. Als één van de enigen ter wereld brengt Lodewijckx ook gepasteuriseerde eieren op de markt specifiek voor kwetsbare doolgroepen als kinderdagverblijven en rusthuizen. Een techniek ontwikkeld in samenwerking met de KUL en het IWT.
 
Lodewijckx ging nog verder. 30% van de eieren die in omloop zijn, komen omwille van uiterlijke kenmerken niet in aanmerking voor de verkoop. Vandaar dat Lodewijckx in 1980 begon met het breken van eieren en het produceren van afgeleide producten. Per uur worden er tot 250.000 eieren gebroken. Eiwit en eigeel worden gescheiden en afzonderlijk of in specifieke mengsels op de markt gebracht onder de merknaam Cocovit. De horeca is de belangrijkste afnemer.
 
Tenslotte ontwikkelde Lodewijckx ook Pulviver, dit is een eiwitpoeder dat eenvoudig getransporteerd kan worden en veel langer te bewaren is dan vloeibaar eiwit. Door toevoeging van water kan het opnieuw opgelost worden en kent het toepassingen in schuim of gelatinevorm. Een schot in de roos wereldwijd, maar in het bijzonder in Zuid-Oost Azië, een regio die veel eieren verbruikt en het poeder in tal van toepassingen gebruikt (Surimi, gelatinelaag bovenop maaltijden …).
 
Meer informatie: www.cocovite.be
 
YoYo Books
YoYo Books is een uitgeverij gespecialiseerd in het uitgeven van aantrekkelijke, kwaliteitsvolle boekjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar, aan concurrentiële prijzen. In 2010 bracht de onderneming uit Olen 6.320.000 exemplaren op de markt, goed voor een boek per 5 seconden.
 
In België kom je de boeken van YoYo Books nauwelijks tegen, want 95% van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. Tenzij in de boekenwinkel die zaakvoerder Jo Dupré in Geel opende, Book & Co. Al ligt hier de focus niet op de eigen producten, maar op literatuur, kunst & kookboeken. Misschien een buitenbeentje in de activiteiten van de onderneming, maar recht uit het hart van de zaakvoerder, een man met een passie voor boeken. YoYo Books verkoopt in heel Europa. Daarnaast is de onderneming actief in de USA, Maleisië, Australië, Singapore … Jaarlijks wil de onderneming een nieuwe markt veroveren. Momenteel zijn Brazilië en China aan de orde.
 
YoYo Books had enkele jaren achter elkaar te kampen met zware tegenslagen, maar nu is het bedrijf uit de woelige waters. In 2008 ging de uitgeverij van start met het merk Just For Kids, specifiek afgestemd op de Amerikaanse markt. In 2009 werd in Portugal een distributeur overgenomen. Dit was nieuw voor de onderneming, aangezien zij er voor kiest met een hecht netwerk van distributeurs samen te werken. Vertrouwensrelaties staan hier centraal. YoYo werkt enkel met titels waarvan ze de auteursrechten voor 100% in eigen handen hebben. Het op de markt brengen van boeken is teamwerk bij YoYo. Het 15-koppige team wordt geïnspireerd door de zaakvoerder om dag in dag uit creatief uit de hoek te komen en vooral de oogkleppen thuis te laten.

Meer informatie: www.yoyo-books.com
 
 
 
Het oordeel van de jury, waarom won Arbor:
  • Dit is een bedrijf met een bewuste strategie en een uitgekiend beleid gericht op lange termijn. Hier draait het niet om quick wins, maar doordachte beslissingen en investeringen. De groei die gerealiseerd wordt is aanzienlijk, maar gestaag;
  • Het bedrijf is een internationale wereldspeler met een uitgekiende strategie om deuren te openen;
  • Het bedrijf heeft een groot Corporate Social Responsability en probeert haar impact op de planeet te beperken;
  • Het bedrijf is ambitieus en maakt duidelijk het verschil met haar concurrenten. Door de vlakke organisatiestructuur en de combinatie van volle grond en containerkwekerij kan deze onderneming grote projecten aan en is de geleverde kwaliteit constant;