Arboretum Kalmthout groeit en lanceert gin uit eigen tuin

Provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout greep in het najaar van 2020 de unieke kans om een naburige en waardevolle privétuin te vrijwaren van verkaveling en zo het arboretum met een hectare uit te breiden.

Er werd een campagne opgestart om meters en peters van die nieuwe vierkante meters te zoeken, want zij helpen het arboretum groeien. Die fondsenwerving krijgt nu een extra boost door de lancering van een eigen gin. Wie dit groene initiatief een warm hart toedraagt, kan nu steunen door het glas te heffen met Arboretum Gin.

Arboretum Gin is een volle en kruidige gin op basis van acht botanische extracten, gestookt door Sterkstokers uit Sint-Lenaarts, nabij Brecht in het noorden van de provincie Antwerpen.

Het uitgesproken florale karakter van de gin is te danken aan de bloemen van de toverhazelaar, één van de plantencollecties waarvoor Arboretum Kalmthout wereldwijd bekend staat.

Geurige emmer

Het zijn de bloempjes van de gele toverhazelaars, Hamamelis, uit de tuin van Arboretum Kalmthout die de Arboretum Gin zo uniek parfumeren. Bloeiende toverhazelaars zijn van half december tot eind februari in de arboretumtuin te vinden.

Assistent-tuinchef Steven Vanden Bergh plukte op een zonnige ochtend tijdens het hoogtepunt van de bloei een emmer vol bloempjes van drie verschillende, sterk geurende gele cultivars, die meteen naar het ambachtelijke atelier van Sterkstokers vertrok. Daar werden de bloemen geprepareerd om te kunnen verwerken in een botanische gin.

Een botanische cocktail

Enkele weken later stapte Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout, de stokerij binnen en koos samen met master distiller Thomas Cuyvers een selectie van botanicals die de gin vervolledigen: jeneverbes, iriswortel, sleedoornbes, laurierblad, eikel, korianderzaad en rabarberstengel werden gemengd met de Hamamelisbloemen.

“Een combinatie van 8 kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen is het arboretum helemaal waardig”, vindt Abraham Rammeloo. “De smaak is tegelijk zoet en pittig.” De gin heeft een alcoholpercentage van 38%.

Gin uit een erfgoedcollectie

Een toverhazelaar of Hamamelis is een houtachtige struik of een kleine boom. In Arboretum Kalmthout groeien bijna tweehonderd verschillende toverhazelaars, zowel botanische soorten als gekweekte cultuurvariëteiten. Hamamelis is een exotische plant en komt in onze streken niet van nature voor.

Ontdekkingsreizigers en botanici brachten hem in de 19de eeuw uit Amerika en Azië mee naar Europa, waar hij in kwekerijen en plantentuinen terecht kwam. Van daaruit vonden de toverhazelaars de weg naar onze tuinen als decoratieve, winterbloeiende sierstruiken. Arboretum Kalmthout heeft één van de grootste collecties ter wereld.

Jelena De Belder, grondlegster van Arboretum Kalmthout, was medeverantwoordelijk voor de gigantische collectie én voor de selectie en de kweek van unieke toverhazelaars. In haar boek ‘Winterbloeiers’ omschreef ze de geur van Hamamelis als: “delicaat, fris, koel en ijl.

Met geen enkele andere geur te vergelijken. Vrienden die op een stralende winterdag met ons in de tuin wandelen zeggen dat ze ‘gehamameliseerd’ terug naar huis gaan. Op zo’n moment voel ik me ten zeerste gevleid en gelukkig.”

Limited edition voor het goede doel

Arboretum Gin met Hamamelisbloemen uit eigen oogst van januari 2021, komt in een beperkte oplage van 1.000 genummerde flessen van 500 ml. De integrale opbrengst uit de verkoop van deze gin gaan rechtstreeks naar de uitbreiding van het arboretum.

Daar krijgen de toekomstige bomen- en plantensoorten, en in het bijzonder de beroemde Hamamelis-collectie, alle ruimte die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien.

Een fles Arboretum Gin kost € 39,50 en is te koop in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout.

Contact- & bezoekadres

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
info@arboretumkalmthout.be

Toegangsprijzen tuin
volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5
jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis

COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

Plantencentrum en cadeau- & boekenshop

Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten maar de bezoekerstoiletten blijven wel beschikbaar.

Website

www.arboretumkalmthout.be

www.hetarboretumgroeit.be

www.sterkstokers.be

Social media

www.facebook.com/arboretumkalmthout
twitter.com/arboretumkalmt

www.instagram.com/arboretumkalmthout

#arboretumkalmthout #hetarboretumgroeit

Bereikbaarheid

Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
Meer informatie bereikbaarheid op de website

Foto's:  Copyright: Arboretum Kalmthout