Aan het Leetereind Vlimmeren is een immense archeologische site ontdekt. Er zijn onder meer sporen uit de IJzertijd, Romeinse periode en Middeleeuwen gevonden.

Gemeentebestuur Beerse en Kon. Vlimmeren Sport willen op het terrein aan Leetereind een kunstgrasveld, parking en speelbos aanleggen.

Tijdens het vooronderzoek vond archeologisch studiebureau J. Verrijckt bvba sporen van een omvangrijke nederzetting uit meerdere periodes. In november startte een volledig onderzoek van het terrein.

'Het is de eerste keer dat zo'n boerderij uit de Romeinse Tijd in de Kempen ontdekt wordt', klinkt het bij archeologisch studiebureau J. Verrijckt.


Verschillende tijdperken 

De archeologen ontdekten een Romeinse waterput van zo'n 1.800 jaar oud. Op ongeveer 2m diepte is de vierkanten houten bekisting bewaard. Ze troffen ook een maalsteen uit het Eifelgebied aan en de aanwezigheid van een Romeins hoofdgebouw.

Verspreid over het hele terrein zijn ook sporen gevonden van enkele huisplattegronden. Deze structuren dateren wellicht uit de Middeleeuwen.

De site is een bron van nieuwe informatie over verschillende tijdperken in de Kempen. De archeologen hopen nog woningen uit de IJzertijd, Romeinse en Middeleeuwse tijd te ontdekken (gm)  Foto's Lokaal Bestuur Beerse.