Tijdens het weekend van 8, 9 en 10 oktober kan je in alle Vlaamse provincies volop proeven van wat archeologie te bieden heeft.  En dus ook in de regio van IOED Land van Nete & Aa en IOED Berg & Nete.

Wat valt er te beleven?

Herentals - Samen rond de spieker

Op zaterdag 9 oktober kan je in Herentals terecht op de Kempense Heuvelrug. Een wandeling toont de ijzertijd in een authentiek landschap.

Je ontdekt rond de reconstructie van een spieker, een klein houten schuurtje op palen, hoe het leven er meer dan 2000 jaar geleden aan toeging op de Kempense ijzertijdakkertjes, de zogenaamde Celtic Fields.

Ook voor kinderen is er een leuke activiteit voorzien. Zij leren hoe ze zelf hun eigen fibula - een mantelspeld – en een netelarmbandje kunnen maken.

Herenthout - De laatste vlucht van lancaster ME737

Ook de Tweede Wereldoorlog trekt de aandacht van archeologen! In de nacht van 11 op 12 mei 1944 werd er in het luchtruim boven de Kempen een ware luchtstrijd uitgevochten. Geallieerde bommenwerpers wilden logistieke lijnen naar het westen bombarderen ter voorbereiding van de landing in Normandië. Zo moesten de treinstations van Hasselt en Leuven eraan geloven.

Toevallig was er een Duits eskader van jachtvliegtuigen in Bevekom aanwezig, dat de bommenwerpers probeerde te onderscheppen voor ze hun doel zouden bereiken. Zo werd boven Herenthout een Engelse Lancaster bommenwerper door de Duitse Luftwaffe neergehaald. Het wrak werd in 2011 opgegraven. Een plakaatje aan het Herenthoutse Vredesplein herinnert aan deze gebeurtenis.

Wie het verhaal van Lancaster ME737 en zijn bemanningsleden wil leren kennen, kan de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte wandelbrochure op de website van All-Archeo downloaden. Herbeleef wat er die nacht gebeurde aan de hand het relaas van Roy Witham, die de crash overleefde, en een paar authentieke Herenthoutse ooggetuigen.

Grobbendonk - Het Mercuriuspad, een lezing over Priorij Ten Troon en een Teletijdmachine in de bib

Gemeente Grobbendonk heeft een ijzersterke reputatie als het op archeologie aankomt. De archeologische werkgroep Mercurius organiseert ook dit jaar een aantal interessante activiteiten.
Op vrijdag 8 oktober geeft archeoloog Ellen Van de Velde een lezing 'De Ruïne vertelt' over de priorij Onze-Lieve-Vrouw Ten Troon. Ellen brengt speciaal voor de Archeologiedagen het verhaal van deze boeiende plek.

Daarnaast is er ook de Teletijdmachine van Mercurius. Dit is een interactieve opstelling in de bibliotheek over archeologie in Grobbendonk. Op zondag 10 oktober gaat deze in première!

Aan de hand van een wandelbrochure kan men ook nog het hele weekend door het Mercuriuspad gaan verkennen. De wandeling leidt je door de historische kern van Grobbendonk en laat je de archeologische vindplaatsen ontdekken.

Heist-op-den-Berg - Expo archeologische vondsten

In de bibliotheek van Heist-op-den-Berg kan je op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober een expo met foto's van enkele interessante archeologische vondsten gaan bekijken.

En voor wie graag de fiets neemt...

...is er de fietstocht Middeleeuwers in het land van Kleine Nete en Aa. Deze route neemt je mee langs de zandduinen van de Kempense Heuvelrug, afgelegen landbouwgebieden, bossen, natte valleien en een kasteeldomein.

In het gebied waar de Kleine Nete en de Aa samenvloeien, lijken de 'arme Kempen' veraf. Stadsversterkingen, motteburchten, kastelen en kloosters getuigen van een welvarend middeleeuws verleden.

De route werd uitgewerkt door het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid en is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten in Vlaanderen. Start- en eindpunt is de Grote Markt van Herentals.

Kijk voor alle praktische gegevens zeker naar archeologiedagen.be na. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. Alle activiteiten zijn gratis.

IOED Land van Nete en Aa:

Deze Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst draagt zorg voor het onroerend erfgoed van de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar. De IOED wil archeologie, bouwkundig en landschappelijk erfgoed beter in beeld brengen. Hiervoor werkt de dienst nauw samen met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Volledig programma: archeologiedagen.be of kempenskarakter.be - foto Kempens Karakter.