U bent hier

Arco : 'Europese Commissie schiet Arco-staatsgarantie aan flarden'

Nationaal
03.07.2014 - 10.32u
Door: Herman Gezelle
De Europese Commissie zou vandaag de doodsteek geven aan de staatswaarborg voor de coöperanten van Arco, de financiële arm van het voormalige ACW (ondertussen beweging.net). De constructie zou volgens de Commissie "illegale staatssteun" zijn. Dat melden althans de kranten De Tijd en L'Echo, op basis van "meerdere bronnen".

De regering gaf de circa 800.000 Arco-coöperanten in 2011 een overheidsgarantie ter waarde van ongeveer 1,5 miljard euro. Maar die garantie is volgens de Europese Commissie een vorm van ontoelaatbare staatssteun. De coöperanten van Arco zijn immers geen spaarders, zoals de Belgische overheid altijd heeft geargumenteerd, maar aandeelhouders, zo zou de Commissie redeneren. Hen een overheidsgarantie geven, discrimineert dan ook de andere beleggers.

De federale regering liet eerder al weten dat zij de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten "op alle fronten juridisch zou verdedigen" en indien nodig naar het Europees Hof van Justitie zou stappen. Vandaag bevestigde het kabinet van Geens al dat Geens die stap effectief zal zetten bij een eventuele njet.

Minister Koen Geens (CD&V) maakte zich sterk

In april maakte minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zich ook nog sterk dat de staatswaarborg juridisch overeind zou blijven. En vooral: hij pleitte ervoor dat - "in het onwaarschijnlijke geval mocht dat toch niet het geval zijn"- een "juridisch sluitend alternatief deel zou uitmaken van het volgende regeerakkoord".

De N-VA heeft er altijd voor gepleit dat niet de belastingbetaler moet opdraaien voor "de misleiding door het ACW", maar wel het ACW zelf. Als er vandaag inderdaad een njet wordt uitgesproken tegen de staatswaarborg, dan zal Arco zijn donkere schaduw werpen op de regeringsvorming. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto