Bij visspecialist Arijs aan de Atealaan 21 in Herenthout zijn vanmorgen om 5u de eerste Noorse maatjes gearriveerd. De kwaliteit van de haring-maatjes is voortreffelijk.
Zaakvoerder Walter Arijs : 'Biologen van de EU-Commissie bepalen wanneer juist de haringen mogen gevangen worden. Nadat de startdatum eerder 2 weken moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals’. Het vele zonlicht van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, Ze hebben meer dan voldoende vetgehalte.
Dit belooft ook veel goeds voor het mosselseizoen, dat over 4 weken van start gaat. Onze maatjesharing wordt in de noord-oostelijke regio van de Atlantische Oceaan in Noorse wateren gevangen. Meteen na de vangst worden maatjes op -40° C op het schip ingevroren. Ze worden hier bij ons met de hand gekuist. Zo blijft de typische smaak behouden. Eigenlijk is de Hollandse Nieuwe een stuk folkore geworden. De Noorse vangsten leveren de betere kwaliteit'.
Verwerking van haring tot maatje
Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.
Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en in Denemarken (Skagen), waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Alleen het Nederlandse Wiron-span landt nog traditioneel in Scheveningen aan.
Cheque van €66.500 voor het goede doel
Het haringseizoen 2013 is woensdag met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen officieel van start gegaan. Het vaatje haring werd aangevoerd door rederij Jaczon uit Scheveningen die het vaatje zelf wist te bemachtigen voor een bedrag van € 66.500. Het vaatje werd aangeboden aan het kabinet op het Binnenhof met o.a. Jack van Gelder, ambassadeur van Cliniclowns, het goede doel waaraan de opbrengst is geschonken.
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.
TW Classic 2023 is vanochtend in minder dan één uur uitverkocht. De hoofdact voor het festival op 18 juni is Bruce Springsteen. Zijn komst werd na de editie van dit jaar van TW Classic aangekondigd. Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt.
Het wordt de derde keer dan Springsteen met zijn vaste begeleidingsgroep The E Street Band op TW Classic zal spelen, na concerten in 2013 en 2016. Die laatste show in Werchter duurde maar liefst drie uur.
De correctionele rechtbank van Turnhout beveelt de internering van een 34-jarige vrouw uit Zulte.
Zij heeft tussen januari en april 2021 verschillende haatdragende reacties geplaatst op het Instagram-account van Natalia.
De Kempense zangeres diende daarvoor een klacht in.
Op vrijdag 1 juli organiseren Groene Kring Turnhout en Groene Kring Hoogstraten hun tweejaarlijkse tractorenrondrit voor 50 personen met een beperking.
Zo zorgen ze voor een fantastische dag voor de bewoners van het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas.
De tractorencolonne verzamelt vrijdag om 12.30 uur aan de brandweerkazerne in Merksplas. Om 13.00 uur start de rondrit aan het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor en trekt ze naar de schapenboerderij en ijsmakerij van de familie Vaneleke.
Op zondag 3 juli organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde een zonnekijkdag.
Bij helder weer kan je dan op verschillende plaatsen in het Vlaamse land door sterrenkijkers naar de zon kijken. Ook ASH-Polaris, de amateursterrenkundigen van Herentals, doen mee.
'Zondagvoormiddag staan we met onze kijkers aan de schoolpoort lagere school De Vesten, meer bepaald tussen 9u30 en 13 uur in de buurt van het ronde punt aan het Administratief Centrum', zegt Tom Olyslaegers.
De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaatneutrale nieuwe auto's (zonder verbrandingsmotor op diesel, benzine en aardgas dus) verkocht worden.
De ministers die bevoegd zijn voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover vannacht een akkoord in Luxemburg.
Het Europees Parlement moet het compromis wel nog goedkeuren. (VRTNWS) Foto rr.
Dit is 'de buit' na één grondige veegbeurt op het skatepark en het multifunctionele sportveld in de Rivierstraat Mol.
'Jammer genoeg is dit niet de eerste keer en zou dit eigenlijk niet de taak mogen zijn van onze twee medewerkers die instaan voor de netheid van het Centrum. Er staan nochtans twee vuilnisbakken op het terrein', klinkt het op het gemeentehuis Mol.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan plannen om de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en Postelarenweg te vernieuwen.
AWV wil de verkeersveiligheid op en rond de kruispunten verbeteren, waarbij de veiligheid van fietsers de absolute prioriteit krijgt. Dinsdagavond 28 juni werden de ontwerpplannen tijdens een online vergadering aan de rechtstreeks betrokken buurtbewoners voorgesteld.
De tweedejaarsstudenten bachelor Bouw van de Thomas More-hogeschool in Geel realiseerden in de voorbije maanden heel wat interessante projecten in opdracht van diverse bouwheren.
Twee daarvan worden deze week officieel ingehuldigd: vier observatieplatformen voor Regionaal Landschap de Voorkempen en een heus amfitheater voor de Scouts in Ravels.