Bij visspecialist Arijs aan de Atealaan 21 in Herenthout zijn  vanmorgen om 5u de eerste Noorse maatjes gearriveerd.   De kwaliteit van de haring-maatjes is voortreffelijk.  

Zaakvoerder Walter Arijs : 'Biologen van de EU-Commissie bepalen wanneer juist de haringen mogen gevangen  worden.  Nadat de startdatum eerder 2 weken moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals’. Het vele zonlicht van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, Ze hebben meer dan voldoende vetgehalte.
Dit belooft ook veel goeds voor het mosselseizoen, dat over 4 weken van start gaat.  Onze maatjesharing wordt in de noord-oostelijke regio van de Atlantische Oceaan in Noorse wateren gevangen.  Meteen na de vangst worden maatjes op -40° C op het schip ingevroren. Ze worden hier bij ons met de hand gekuist.  Zo blijft de typische smaak behouden.  Eigenlijk is de Hollandse Nieuwe een stuk folkore geworden.  De Noorse vangsten leveren de betere kwaliteit'.

Verwerking van haring tot maatje

Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen. 

Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en in Denemarken (Skagen), waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Alleen het Nederlandse Wiron-span landt nog traditioneel in Scheveningen aan.

Cheque van €66.500 voor het goede doel

Het haringseizoen 2013 is woensdag met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen officieel van start gegaan. Het vaatje haring werd aangevoerd door rederij Jaczon uit Scheveningen die het vaatje zelf wist te bemachtigen voor een bedrag van € 66.500.  Het vaatje werd aangeboden aan het kabinet op het Binnenhof met o.a. Jack van Gelder, ambassadeur van Cliniclowns, het goede doel waaraan de  opbrengst is geschonken.