SPAAK (Samen PAraat tegen Armoede in de Kempen) maakte een analyse van de cijfers over armoede in de Kempen. Meer specifiek bekeken we de cijfers voor Geel, Mol, Herentals en Turnhout, de 4 gemeenten met een vereniging waar armen het woord nemen.

Verzet tegen Armoede

In aanloop naar de Werelddag van Verzet tegen Armoede op maandag 17 oktober brengen we ze vandaag onder de aandacht. Armoede is immers een zaak van iedereen! De strijd tegen armoede en de ambitie om die cijfers naar beneden te krijgen zullen centraal staan tijdens de fakkeltochten op 17 oktober.

Zowel de Vlaamse als de federale regering slaan ons om de oren met besparingen”, vertelt Petra Beyens van SPAAK. “Lokale besturen zijn hier slachtoffer van, maar zeker ook mensen in armoede. Daarom roepen de vier verenigingen waar armen het woord nemen binnen SPAAK op om de handen in elkaar te slaan en samen werk te maken van een degelijk lokaal armoedebeleid!

Enkele cijfers

1. Kansarmoede-index

In 2015 werden in Geel, Herentals, Mol en Turnhout 244 kinderen geboren in een kansarm gezin. Voor Geel, Herentals en Mol spreken we over ongeveer 1 op 10 geboortes, voor Turnhout is het 1 op 5. In Vlaanderen is het cijfer 1 op 8. Kinderarmoede op zich bestaat echter niet. Zolang je als gezin een inkomen hebt onder de armoedegrens, is het niet mogelijk om uit de armoede te geraken. Een integrale aanpak dringt zich op!

2. Leefloners

In 2015 moesten in Geel, Herentals, Mol en Turnhout net geen 800 gezinnen rondkomen met een leefloon. Voor alleenstaanden is dat een bedrag van 867,40 euro, voor samenwonenden 578,27 euro en voor een gezin 1.156,53 euro per maand.

Met dit bedrag moet vaak een huurprijs van 500 tot 700 euro betaald worden op de private huurmarkt. En dan spreken we nog niet over de kwaliteit van de woningen…

3. Wachtlijsten sociale woningen  

De wachtlijsten voor de 4 sociale huisvestingsmaatschappijen die actief zijn in de SPAAK-gemeenten kennen een stijging van 4969 inschrijvingen in 2013 naar 6446 in 2015. Dit is een stijging van 30%! Veel alleenstaanden, maar ook gezinnen met kinderen zijn op zoek naar een betaalbare woning.

Daarom vragen we als SPAAK om actief te blijven inzetten op de uitbreiding van sociale huisvesting. Een gezonde én betaalbare woning doet heel wat met een mens. Iedereen heeft het recht om van zijn huis een echte thuis te maken.

-Actiepunt SPAAK is SPAAK vragen wij reeds verschillende jaren heel concreet het recht op vrije tijd voor iedereen. Onze actie wil zoveel mogelijk gemeentebesturen uit het arrondissement overtuigen om te starten met een vrijetijdspas.

Maar lokale besturen moeten ook concreet acties ondernemen om het recht op vrije tijd te garanderen. Een kortingssysteem is slechts de opstart. Daarnaast moeten lokalen besturen samen met hun personeel nadenken hoe bepaalde drempels kunnen weggewerkt worden.

Fakkeltochten

"De armoedebarometer kwam tot stand met de hulp van Jos Geysels, Samenlevingsopbouw, VormingPlus Kempen en Welzijnszorg Kempen” -Verdere acties: 4 miljoen stappen tegen Armoede in de Kempen Op 17 oktober vinden de 4 fakkeltochten plaats in de gemeenten van SPAAK.

Hier wordt lokaal dieper ingezoomd op deze cijfers. Wij willen met SPAAK en andere partners in de 4 gemeenten samen 4 miljoen stappen tegen armoede zetten. Stap mee op! Wij hebben je benen nodig! Maar ook deze van je familie, vrienden, collega’s, om deze uitdaging van 4 miljoen stappen tegen armoede waar te maken. Welkom op een van de 4 fakkeltochten die doorgaan op 17/10 om 19 uur in Geel, Herentals, Mol en Turnhout. Meer info op: http://netwerktegenarmoede.be/17oktober

Gespreksavond

Gespreksavond Armoede in de Kempen op 24 november 2016 in Kamp C in Westerlo Op deze avond nodigen we de politici van de 4 SPAAK-gemeenten uit om met hen in gesprek te gaan over de aanpak van armoede. Wat gebeurt er al? Wat moet er nog gebeuren?

We verwachten daar ook een duidelijk engagement voor de volgende jaren. Deze dialoog willen we nadien regelmatig herhalen om er voor te zorgen dat armoede daalt in plaats van stijgt. Guy Tegenbos modereert deze avond.