Aan de oevers van het Kempens Kanaal aan Vennen 23 in Herentals werd de oude graanfabriek 'De Bloemmolens' met respect voor de originele architectuur omgebouwd tot een kunst- en tentoonstellingsruimte van 9 niveaus. Herentals mag terecht fier zijn.




Collectioneur Hugo Voeten (foto boven, de gewezen eigenaar van de supermarktketen 'Cash Fresh') heeft er een gedeelte van zijn verzameling ondergebracht : een diverse en opmerkelijke collectie van 500 werken met hoogst eigen accenten.  'Alles wat ik bezit, heb ik verkregen door de consumenten in m'n supermarkten destijds.  Ik wil ze nu  iets teruggeven' vertelt een fiere Hugo Voeten.

Je waant je in een art center in New York, Tokyo  of London.  Een indrukwekkende realisatie van 5000m2 in de Kempense keizerstad.

Het gebouw dateert uit de jaren 1950, maar stond leeg sinds 1970. In 2006 verwierf Hugo Voeten deze oude graanfabriek die sinds 2009 werd gerestaureerd en gerenoveerd tot een private museum- en tentoonstellingsruimte, met respect voor de originele elementen.

Rodin, Pompon, Panamarenko, Breker, Wouters, Masereel en veel meer moois
Het gaat om unieke kunstwerken van 1880 tot vandaag, met de internationaal gerennomeerde namen Auguste Rodin, Aristide Maillol, Arno Breker en François Pompon. Ook Belgen als Rik Wouters, Frans Masereel, Jozef Cantré, Félicien Rops en Léon Spilliaert maken deel uit van de collectie. Met speciale aandacht aan hedendaagse kunstenaars, met o.a. werk van Panamarenko en Ai Weiwei.

Het Art Center telt 9 niveaus : een hoge vide (terras) zorgt voor een enorme ruimtelijke ervaring en 2 dwarse volumes doorsnijden het hele gebouw. De hele architectuur zorgt voor een unieke artistieke belevenis.

Bekijk hier de video over de renovatiewerken 'Art Center Hugo Voeten : from the Herentals Flour Mills to the Art Center'.

Praktisch : een unieke kunstbelevenis
Het Art Center is enkel te bezoeken na afspraak en in groep onder leiding van een gids vanaf 19 april. Reserveren is hiervoor verplicht en kan via bart@office.hugovoeten.org.

Om praktische redenen aanvaardt het Art Center Hugo Voeten groepen van 15 tot 50 personen. Een bezoek aan het Art Center kost 80 EUR forfaitair per groep, vermeerderd met 12 EUR per bezoeker. Daarenboven organiseert het Art Center elke eerste zondag van de maand een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers: een perfecte gelegenheid om het gebouw en de collectie te leren kennen.

Deze rondleiding begint om 10u stipt. Ze duurt ca. 2 uur en kost 15 EUR per persoon. De rondleiding wordt beperkt tot maximaal 50 bezoekers; hiervoor is reserveren via de website verplicht.

Beelden Guy Verellen / Ludo Coenen / Nnieuws.

Beluister het radio-interview met Hugo Voeten
op ThalsFM 105.7  en Nnieuws.  Klik op de fotogalerij hieronder en treedt binnen in de wereld van unieke kunst op grondgebied Herentals.