Zo'n anderhalf miljoen Belgen slikken dagelijks een cholesterolverlager. "Dat heeft de staatskas de afgelopen vijf jaar alleen al bijna 1 miljard euro gekost", zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA), die cijfers opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

De Herentalse Yoleen Van Camp (N-VA) laat zich wel vaker opmerken bij het belichten en aan de kaak stellen van uitgaven in de ziekteverzekering. Recent vroeg ze daarom bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) cijfers op over het gebruik en de kosten van cholesterolverlagende middelen; medicatie die wordt voorgeschreven om het risico op hart- en vaatziekten en beroerte te verminderen.

"Het aantal patiënten dat dagelijks een cholesterolverlager slikt, stijgt jaar na jaar", zegt Kamerlid Van Camp. "Inmiddels gaat het om zo'n anderhalf miljoen Belgen, honderdduizend meer dan 5 jaar geleden."

"De uitgaven voor de sociale zekerheid dalen wel, omdat het patent van heel wat cholesterolverlagers vervallen is en de prijs daardoor daalt. En tegelijk komen er 'witte' producten op de markt. In 2012 bedroegen de uitgaven voor cholesterolverlagers nog 237 miljoen euro, in 2016 was dat 170 miljoen euro. Maar alles samen gaat het de voorbije vijf jaar wel om een uitgave van 949 miljoen euro. Dat is enorm."

Levensstijl

Maar waar ligt dat aan? De arts die steeds vaker, mogelijk te snel, cholesterolverlagers voorschrijft? De patiënt die liever een pil slikt dan voedingsgewoontes en levensstijl aan te passen? "Dat laatste gebeurt", zegt Van Camp.

"Ik zie het in mijn eigen omgeving ook: ik neem gewoon medicatie, dan kan ik frieten eten, die redenering. Maar de aanpak van een verstoord vetgehalte in het bloed moet wel passen binnen een totaalaanpak: stoppen met roken, bewegen, evenwichtig eten, matige alcoholconsumptie ...

Een gezonde levensstijl is een essentiële eerste stap, maar blijft ook belangrijk, samen met het gebruik van cholesterolverlagers.' (pp) foto's NNieuws.