U bent hier

Artsen Zonder Grenzen bijzonder kritisch voor Beke: “Zes weken wachten op gehoor”

Vlaanderen
14.07.2020 - 18.04u
Door: Lex Verellen

De conclusies van het rapport van Artsen Zonder Grenzen (AZG) tonen glashelder de politieke verantwoordelijkheid voor het drama van de woonzorgcentra, vindt linkse oppositiepartij PVDA.

"We zien een dodelijke cocktail van structurele onderfinanciering en een gebrek aan daadkracht van de bevoegde ministers", zegt Lise Vandecasteele, Vlaams parlementslid voor PVDA.

"De getuigenissen in de woonzorgcentra gaan door merg en been. Terwijl op het terrein de chaos compleet was, duurde het zes weken voor minister Beke op de aanbevelingen van AZG inging.

Wouter Beke draagt dan ook een verpletterende politieke verantwoordelijkheid", aldus Vandecasteele. De PVDA pleit voor extra middelen voor de ouderenzorg en een centraal federaal commando.

AZG bood tijdens de piek van de coronacrisis ondersteuning op het terrein in de woonzorgcentra. Vandaag maken ze in een rapport de balans op en die is bijzonder kritisch voor het beleid in alle landsdelen.

"We hebben duidelijk de grenzen gezien van het huidige gezondheidssysteem in België, dat uiterst complex is (9 ministers bevoegd voor Volksgezondheid, verdeeld over het federale, gewestelijke en gemeenschapsniveau), structureel ondergefinancierd is, en de voorbije jaren steeds meer geprivatiseerd werd", klinkt het fors. AZG windt er geen doekjes om.

"Het is een feit dat nalatigheid heeft geleid tot te veel sterfgevallen die konden vermeden worden."

"Dit rapport toont hoe dodelijk de cocktail van jarenlange onderfinanciering en het gebrek aan daadkracht tijdens de crisis is geweest", aldus Vandecasteele.. "Uit de pakkende getuigenissen van gezondheidswerkers van AZG in de coronacommissie in het Vlaams parlement bleek al dat dit in Vlaanderen zeker ook het geval was."

"In het begin van de crisis werd afgesproken dat AZG mensen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zou opleiden om mobiele ondersteuningsteams te vormen. Maar die mobiele teams kwamen er niet" klaagt Vandecasteele aan.

"Eind april drong AZG aan op het oprichten van die teams, maar het duurde nog tot 12 juni voor Beke kon bevestigen dat in juli effectief mobiele teams operationeel zouden zijn. AZG rekende nochtans voor dat 15 zulke teams een enorme ondersteuning hadden kunnen bieden aan alle woonzorgcentra tijdens de crisis."

Bovendien liep ook volgens AZG de communicatie bijzonder stroef. "In tegenstelling tot de frequente uitwisselingen met de teams van het VAZG, kwam de interactie met de hogere organen van het agentschap en met het Vlaamse ministerie voor Welzijn en Volksgezondheid moeilijker tot stand", stelt het rapport.

"Zes weken heeft het geduurd voor hun oproep voor mobiele teams gehoor kreeg", legt Vandecasteele uit. "Nog maar eens blijkt uit het rapport dat Wouter Beke keer op keer te laat kwam."

Volgens AZG is tot op vandaag de urgentie voor het nemen van maatregelen voor de woonzorgcentra niet doorgedrongen. Het dringt daarom aan op een samenhangend, geloofwaardig en correct gefinancierd nood- en responsplan.

"Hier staan mensenlevens op het spel, maar zoals ook uit talloze getuigenissen in de coronacommissie blijkt, is minister Beke vandaag niet klaar om een tweede golf beter aan te pakken dan de eerste", besluit Vandecasteele.

"Er moeten dringend meer middelen naar de ouderenzorg gaan en we hebben nood aan een centrale, federale aansturing bij nieuwe uitbraken, in plaats van de huidige versnippering."

www.pvda.be

imageMeer nieuws

Asbestverwijderaar start in Diepestraat Mol

Kempen regio | Lille | Mol 30.06.2022 - 13.56u

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 12.48u

Criminelen maken via valse sms'jes honderdduizenden euro's buit: 6 verdachten opgepakt, onder wie een contacttracer

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 11.44u

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen
Geel | Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 30.06.2022 - 09.19u

Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis

Geel | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 08.58u

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 00.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto