U bent hier

Asbest aanleveren op het recyclagepark, weer mogelijk vanaf 1 augustus

Kempen regio | Neteland
13.07.2020 - 10.39u
Door: Mark Jaspers

Vanaf 1 augustus kan hechtgebonden asbest opnieuw aangeleverd worden op de recyclageparken. Ook de ophaling aan huis van asbest start voor nieuwe aanvragen weer vanaf 1 augustus.

De aanvoer van asbest is 5 maanden niet mogelijk geweest. We verwachten daarom een zeer grote toestroom op de recyclageparken en veel aanvragen voor de ophaling aan huis.

Nieuw: asbest verplicht verpakken vanaf 1 augustus

Asbest dat wordt aangeleverd op het recyclagepark, moet voortaan verpakt worden in transparante, plastic folie. Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je in doorzichtige plastic bouwfolie.

Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je ondermeer in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien, kan je in doorzichtige plastic folie, maar ook in stevige, transparante plastic zakken verpakken. Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband.

De plastic folie of plastic zakken moet(en) altijd transparant zijn. Zorg ervoor dat het verpakte asbest vlot hanteerbaar blijft. Dus maximaal 2 golfplaten per pak.

"De aanlevering van hechtgebonden asbest via het recyclagepark is opnieuw mogelijk vanaf 1 augustus. Omwille van een gewijzigde wetgeving moet asbest voortaan verpakt aangeleverd worden." Katleen Mertens, IOK Afvalbeheer

Grote aanvoer verwacht

We zetten extra capaciteit in, maar als de asbestcontainers op de recyclageparken vol zijn, zijn ze vol en is er die dag geen afvoer meer mogelijk. Stel de afvoer van asbest dus nog even uit als het mogelijk is.

Als u uw asbest golfplaten of leien al wilt verwijderen, kunt u deze ook alvast verpakken in plastic bouwfolie en op die manier tijdelijk veilig stockeren.

Afvoer was 5 maanden niet mogelijk

Na een tijdelijke sluiting omwille van de COVID-19-maatregelen gingen de recyclageparken opnieuw open op 7 april. Voor de inzameling van hechtgebonden asbest werd nog een uitzondering gemaakt.

Lokale besturen hadden de FFP2 en FFP3 mondmaskers die nodig zijn voor de veilige behandeling van asbestcement aan de zorgsector geschonken en voor particulieren gold er zelfs een aankoopverbod.

Nu dat verbod opgeheven is, kan er vanaf 1 augustus opnieuw asbestcement aanvaard worden op het recyclagepark.

De aanlevering van hechtgebonden asbest via het recyclagepark is opnieuw mogelijk vanaf 1 augustus. Omwille van een gewijzigde wetgeving moet asbest voortaan verpakt aangeleverd worden.

Ophaling van asbest aan huis, ook vanaf 1 augustus

Je kan hechtgebonden asbest ook aan huis laten ophalen, ideaal voor grotere hoeveelheden. De ophaling aan huis is niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen.

Tot 80% goedkoper

Concreet levert IOK Afvalbeheer plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. In 1 plaatzak passen ca. 13 golfplaten. Vanaf ca. 80 platen of 180 m², krijg je een container.

Je kan maximaal 2 containers aanvragen. Je vult de plaatzakken of container zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien wordt de container of plaatzak(ken) opgehaald.

Een plaatzak kost 30 euro (20 euro vanaf de 2de plaatzak) en een container 170 euro. Alle info op www.iok.be/asbest.

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto