Op vrijdag 5 april organiseren de Amateur Sterrenkundigen van Herentals (ASH Polaris) een voordracht over de huidige zonneactiviteit. Spreker van dienst is Jan Janssen van het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (Ukkel).

De laatste jaren was de berichtgeving over de zonneactiviteit nogal dubbelzinnig. Spectaculaire beelden van indrukwekkende zonne-explosies werden regelmatig afgewisseld met artikels over de “zonnemotor” die maar niet op gang leek te komen.

Wat wordt het nu? Maakt de zon zich echt op voor een "winterslaap"? Of schakelt ze alsnog een tandje bij en mogen we ons toch verwachten aan een hoge zonneactiviteit met krachtige zonne-uitbarstingen?

Tijdens deze lezing worden al deze aspecten van de zonneactiviteit van nabij belicht. Er wordt uitgelegd hoe zonneactiviteit tot stand komt, hoe ze evolueert tijdens een zonnecyclus en wat de gevolgen zoal kunnen zijn voor de aarde en haar kwetsbare technologie.

Vervolgens wordt er kort stilgestaan bij de oorspronkelijke verwachtingen voor de huidige cyclus, en worden ze afgetoetst aan de werkelijke evolutie van de zonneactiviteit.

Tenslotte wordt er ingegaan op wat we tijdens deze cyclus nog aan zonneactiviteit mogen verwachten en wat de gevolgen zoal kunnen zijn voor de aarde.
 

De voordracht gaat door op de zolder van het Koetshuis (Stadspark, Herentals). Iedereen welkom vanaf 20 uur op vrijdag 5 april.