U bent hier

Asiel en migratie - De Crem neemt contact op met burgemeesters Wommelgem en Mol rond snelwegparkings

Lier regio | Mol | Nationaal
18.03.2019 - 18.18u
Door: Mark Jaspers

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zal de burgemeesters van Wommelgem en Mol contacteren om te luisteren naar hun bezorgdheden rond de snelwegparkings in hun gemeente. Beide burgemeesters dreigen er maandag in Gazet van Antwerpen mee de parkings af te sluiten, omdat de toestroom van mensen zonder papieren te groot is.

De burgemeester van Womelgem Frank Gys (N-VA) en zijn collega uit Mol Wim Caeyers (CD&V) willen de snelwegparkings op hun grondgebied afsluiten als de federale overheid geen nieuwe maatregelen neemt tegen de toestroom van mensen zonder papieren.

"We hadden gehoopt dat dit probleem - zoals beloofd - zou worden aangepakt, maar we zien geen enkele bereidwilligheid", klinkt het. "De federale overheid moet tussenkomen."

Bevoegd minister De Crem bevestigt dat de problematiek met transmigranten in 2018 is toegenomen, en dat die lijn zich in 2019 doortrekt. Daar kan de nakende brexit voor iets tussen zitten, klinkt het op zijn kabinet. Veel migranten willen nog voor de Britse exit uit de EU in het Verenigd Koninkrijk geraken.

De problematiek is in elk geval een prioriteit voor De Crem, klinkt het. "We zijn er absoluut mee bezig, maar een mirakeloplossing bestaat niet. Dit vraagt een geïntegreerde aanpak, met acties op lokaal, provinciaal, Vlaams en federaal niveau." De Crem gaat nu wel de burgemeesters van Wommelgem en Mol contacteren om te luisteren naar hun bezorgdheden. Caeyers en Gys zelf hebben nog niet bij de minister aangeklopt, klinkt het.

Verder plant de minister nog werkbezoeken aan verschillende snelwegparkings en wordt regelmatig overlegd met de federale politietop, de veiligheidsdiensten en de lokale en provinciale besturen. Het kabinet-De Crem wijst er ook op dat er al een hele reeks maatregelen is genomen.

Het gaat onder meer om de versterking van de steun van de federale politie en een Belgische verbindingsofficier die vanuit Londen moet waken over de gegevensuitwisseling inzake veiligheid tussen het Verenigd Koninkrijk en België. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto