Zaterdagmiddag arresteerden de interventieploegen van lokale politie Neteland twee winkeldieven in het centrum van Herentals. De mannen werden aangetroffen met een winkeltas vol goederen. Na onderzoek bleken deze goederen gestolen te zijn in vijf verschillende winkels. De verdachten worden zondag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Turnhout.

De arrestatie kwam er na een melding van een diefstal in bloemenzaak Annica's aan de Zandpoort, op 100m van het politiekantoor. Het personeel kon een goede beschrijving geven van de daders waarop de politie een zoekactie startte en het BIN Z (buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen) activeerde.

Onmiddellijk daarop volgden verschillende meldingen van winkels die de dieven over de vloer kregen : Hema, Kruidvat en Proximus.  De politie trof de mannen even later aan op de Grote Markt in Herentals.

Ze werden gearresteerd en overgebracht naar het hoofdcommissariaat van de politie.

Na onderzoek bleek het te gaan over een man met Russische en een man met Oekraïense nationaliteit die als vluchteling verblijven op jeugddomein De Brink in Herentals. Een aantal van de goederen die zij bijhadden werden ontvreemd in vijf winkels in het centrum van Herentals, dit voor een totaal bedrag van ongeveer 600 euro.

De verdachten arriveerden afgelopen week samen met een honderdtal asielzoekers op jeugddomein De Brink aan de Bosbergen Herentals. Het jeugddomein werd door Fedasil aangeduid als tijdelijke opvangplaats. De asielzoekers zouden er blijven tot 29 januari.

De Herentalse burgemeester Peeters vindt het incident onaanvaardbaar. "Het kan absoluut niet door de beugel dat twee asielzoekers die nog maar net, sinds enkele dagen in onze stad verblijven op zo'n onbeschaamde wijze misbruik maken van onze gastvrijheid en onze opvang" zegt Jan Peeters. "Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met Fedasil om te vragen deze aangehouden personen niet te laten terugkeren naar ons opvangcentrum op De Brink.

Ik vraag aan staatssecretaris Francken om hen te plaatsen in een gesloten centrum. Hij heeft deze maatregel in de voorbije dagen ook genomen voor enkele amokmakende asielzoekers in het centrum in Broechem. Voor deze personen neemt hij best dezelfde maatregel, deze mensen horen niet meer thuis in onze stad."

Foto archief N.