In Antwerpen is maandagochtend de laatste dag ingegaan van het assisenproces rond de moord op Shashia Moreau (20) uit Heist-op-den-Berg, beter bekend als de Pokémonmoord.

Het openbaar ministerie heeft een levenslange celstraf gevorderd voor Jonny Van den Broeck (28), die vrijdag door de jury schuldig is bevonden aan moord. Volgens de advocaat-generaal is er geen enkele verzachtende omstandigheid die de jury ertoe zou moeten bewegen een lichtere straf uit te spreken.

Tijdens zijn pleidooi voor de maximumstraf, gekoppeld aan een terbeschikkingstelling van 10 jaar, hield de advocaat-generaal geen spaander heel van de beschuldigde.

"We moeten de maatschappij maximaal beschermen tegen deze man", klonk het. De wijze waarop Van den Broeck zijn slachtoffer om het leven bracht, z ijn houding na de feiten en ook nog tijdens het proces en in de gevangenis, zijn persoonlijkheid en zijn gebrek aan schuldbesef zijn volgens de advocaat-generaal geen redenen om van verzachtende omstandigheden te spreken, wel integendeel.

"Hij heeft Shashia gelokt, meegenomen en gewurgd", aldus de advocaat-generaal. "Na de feiten heeft hij dan eerst alles gedaan om zichzelf te redden, door een alibi proberen te creëren en gespeelde ongerustheid te vertonen, en na zijn ontmaskering veinsde hij geheugenverlies.

Ter zitting kwam hij dan af met een flutverhaal met leugens. Hij toont disrespect voor het slachtoffer en laat de nabestaanden achter met een hele resem vragen."

Volgens het openbaar ministerie heeft Van den Broeck ettelijke keren de gelegenheid gekregen om tot berouw te komen, maar is dat niet gebeurd. Ook in de gevangenis zou zijn houding laakbaar zijn: hij verzamelde al acht tuchtrapporten, een overplaatsing en "beschouwt de gevangenis als een hotel waar hij nog duizend jaar zou kun nen blijven".

De persoonlijkheid van Van den Broeck maakt volgens de advocaat-generaal dat de kans op recidive groot is. "Hij is begaafd en intelligent, maar ook koppig, lui, leugenachtig, dominant, narcissistisch en egocentrisch", klonk het. "Hij vertoont kenmerken van psychopathie, een gebrek aan empathisch vermogen en vindt genot in het berokkenen van pijn."

De advocaat-generaal blikte ook al vooruit op wat de verdediging allicht zal uitspelen, de "ongelukkige jeugd" van de beschuldigde. Van den Broeck moest als kind worden weggehaald bij zijn moeder, kende zijn vader niet en werd met karige middelen opgevoed door zijn grootouders.

Zijn broer, die tijdens zijn jeugd rebels was en in contact kwam met drugs, is nadien echter wel goed terechtgekomen, stelde het openbaar ministerie, en Van den Broeck is tot zijn 24ste bij zijn grootouders gebleven ondanks de omstandigheden daar. "Hij heeft zijn kansen als volwassene niet gegrepen", klonk het. (Belga)