U bent hier

Assisen Antwerpen - Van den Broeck veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor Pokémonmoord (5)

Heist op den Berg | Provincie Antwerpen
28.10.2019 - 15.01u
Door: Lex Verellen

Op het assisenproces rond de zogenaamde Pokémonmoord in Antwerpen heeft de 28-jarige Jonny Van den Broeck een levenslange gevangenisstraf gekregen voor de moord op de 20-jarige Shashia Moreau uit Heist-op-den-Berg.

Hij wordt ook voor 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. De jury en het hof doen met dat laatste nog 5 jaar bovenop de vraag van het openbaar ministerie.

De verdediging had om een iets mildere straf - 30 jaar opsluiting - gevraagd.

Van den Broeck zelf aanhoorde het verdict net als vrijdag schijnbaar onbewogen, de nabestaanden van Shashia vielen elkaar na afloop in de armen en verklaarden opgelucht te zijn met de zware straf.

"Ik vind het ook belangrijk dat duidelijk is vastgesteld dat Shashia zelf niets te verwijten valt", zei haar moeder. "Als zij het niet was geweest, was dit met een ander meisje gebeurd."

Het arrest volgt nagenoeg volledig de argumentatie van het openbaar ministerie, met dus geen enkele verzachtende omstandigheid voor Van den Broeck.

"Hij heeft Shashia op brutale wijze van het leven beroofd en zijn houding nadien getuigt van een schrijnend gebrek aan respect voor de fundamentele waarden van onze samenleving", klonk het.

"De wurging bezorgde hem seksueel genot zonder ook maar enig oog voor het slachtoffer, dat slechts een object was om zijn doel te bereiken."

Het blanco strafblad en de moeilijke thuissituatie van Van den Broeck hebben dus niet voor een mildere straf dan de maximumstraf gezorgd.

Hij mocht dan wel nog nooit een veroordeling hebben opgelopen, het onderzoek bracht aan het licht dat hij online openlijk sprak over sadistische seksuele fantasieën en zijn ex-vriendin getuigde op het proces dat Van den Broeck wurgseks met haar had en de door haar gestelde grenzen daarrond niet respecteerde.

Het gebrek aan ouders die voor hem zorgden en de "affectarme" situatie bij zijn grootouders die hem opvoedden heeft volgens het arrest "bijgedragen aan het ontwikkelen van zijn persoonlijkheidsstoornis", maar niet als doorslaggevende factor.

Van den Broeck vertoont volgens de gerechtspsychiaters psychopatische kenmerken en vroeg zelf tijdens het proces om daarvoor te worden behandeld.

"Psychopathie is niet adequaat behandelbaar in de huidige stand van de medische wetenschap", luidt het echter in het arrest. "Een behandeling wordt zelfs afgeraden omdat een psychopaat daardoor zijn manipulaties mogelijk nog geraffineerder zou kunnen maken."

De zaak rond de dood van Shashia Moreau kreeg de bijnaam "Pokémonmoord" omdat het slachtoffer bij Jonny Van den Broeck thuis had afgesproken om Pokémonfiguurtjes op te halen.

De feiten dateren van 7 februari 2017. Moreau werd niet meer gezien na dat bezoek en Van den Broeck beweerde dat ze niet was langsgekomen, maar twee dagen later vonden speurders het lichaam van het meisje in een put in de binnentuin van zijn appartement.

Van den Broeck hield het er vervolgens tot het proces op dat hij leed aan geheugenverlies. Pas bij de start van het proces verkondigde hij plots dat Shashia door uit de hand gelopen wurgseks om het leven was gekomen.

De jury geloofde hem echter niet en verklaarde hem schuldig aan het opzettelijk, met het oogmerk te doden en met voorbedac hten rade doden van zijn slachtoffer.

Het jury en het Hof leggen hem dus nu een straf op die "de maatschappij maximaal beschermt" tegen Van den Broeck.  (Belga)

imageMeer nieuws

Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis

Geel | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 08.58u

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 00.54u

Vorselaar zoekt partner voor padel

Neteland | Vorselaar 30.06.2022 - 00.46u

Akkerbouwbedrijf uit Laakdal levert groene stroom voor The Slope op Rock Werchter

Akkerbouwbedrijf uit Laakdal levert groene stroom voor The Slope op Rock Werchter
Kempen regio | Laakdal regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 16.35u

De Biezenhoeve voegt als eerste Belgische melkveebedrijf nitraat toe in koeienrantsoen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 16.07u

TW Classic 2023 met Bruce Springsteen in minder dan één uur uitverkocht

 TW Classic 2023 met Bruce Springsteen in minder dan één uur uitverkocht
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 29.06.2022 - 15.08u

Rechter beveelt internering voor vrouw die Natalia bedreigde

Geel | Kempen regio | Vlaanderen 29.06.2022 - 14.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto