Astronomen zijn er voor het eerst in geslaagd een beeld te vormen van een zwart gat. Dat hebben ze bekendgemaakt tijdens 6 simultane persconferenties overal ter wereld, waaronder 1 in Brussel. De astronomen gebruikten hiervoor de "Event Horizon Telescope" (EHT), een virtuele radiotelescoop zo groot als de aarde. 


"Afbeelding van het zwarte gat bewijst opnieuw dat Albert Einstein gelijk heeft met zijn relativiteitstheorie"

Na bijna drie jaar onderzoek hebben de astronomen van de Event Horizon Telescope voor het eerst een afbeelding van een zwart gat kunnen maken. "Het is nogmaals een bewijs van Einsteins theorieën. Alles wat Einstein honderd jaar geleden voorspeld heeft in zijn relativiteitstheorie, hebben we nu voor het eerst in feiten in het echt kunnen zien. Een hele straffe theorie", zegt Koen Wauters.

Er bestaan verschillende soorten zwarte gaten, waarvan de belangrijkste stellaire en superzware zwarte gaten zijn. Stellaire zwarte gaten zijn, zoals hun naam al zegt, ontstaan uit een ster (Latijn: stella).

Meer bepaald uit een zware ster, die op het einde van haar leven, als haar "brandstof" is opgeraakt, een hyper- of supernova is geworden. Daarbij is de kern in elkaar geklapt tot een zwart gat. Stellaire zwarte gaten hebben een massa van 5 tot 100 keer de massa van onze zon.

De categorie waar het nu om gaat, waar de astronomen van de Event Horizon Telescope hun telescoop op gericht hadden, zijn superzware zwarte gaten. Die hebben een massa van minstens 5.000 keer de zonnemassa tot vele miljoenen keer de massa van de zon. Ze worden gevonden in het centrum van sterrenstelsels.

(Lees verder op VRTNWS) - foto NASA/Chandra X-ray Observatory Center/M.Weiss.