De auditeur bij de Raad van State is van mening dat de overheidsgarantie voor de aandeelhouders van Arco nietig verklaard moet worden. Arco is het vehikel van de ACW-aandeelhouders in het vroegere Dexia.

 

Nadat de bank Dexia in de problemen geraakt was, kende de regering-Leterme een overheidswaarborg toe aan particulieren die aandelen hebben in de vennootschappen van de Arco-groep, de ACW-constructie die op zijn beurt grootaandeelhouder is van Dexia. Dat gebeurde bij Koninklijk Besluit.

De maatregel was omstreden: hij zorgde ervoor dat de overheid in geval van problemen de waardeloze aandelen van de ACW-leden en sympathisanten zou terugbetalen. In totaal zijn er zo'n 800.000 coöperatieve aandelen en de waarborg zou gaan om zo'n 1,5 miljard euro.

De Vlaamse Federatie van Beleggers noemde dat discriminatie omdat de coöperanten wel beschermd werden, en gewone aandeelhouders of aandeelhouders die via een gewoon beleggingsfond belegden, niet.

De auditeur bij de Raad van State komt nu tot het besluit dat het Koninklijk Besluit onwettig is.

Dat heeft het advocatenkantoor gemeld dat in opdracht van de Vlaamse Federatie van Beleggers een procedure aangespannen heeft.

Het gaat nog niet om een arrest, maar meestal volgt de Raad van State het advies van de auditeur.

Er heerste onrust bij duizenden aandeelhouders, o.a. ook bij de CM.