De mededingingscommissie van de EU heeft het Duitse Aurubis AG (vestiging in Olen) toestemming gegeven om de Belgisch-Spaanse Metallo Group (Beerse) zonder voorwaarden over te nemen.

Daarmee is de fusiecontroleprocedure, die sinds augustus 2019 aan de gang was, afgesloten. De formele afsluiting van de transactie (closing) is gepland voor 29 mei.

In mei 2019 deelde Aurubis mee dat het het recycling- en raffinagebedrijf Metallo uit Beerse zou overnemen voor een koopprijs van 380 miljoen euro.

Metallo Group Holding is momenteel voor het grootste deel in handen van de investeringsmaatschappij TowerBrook Capital Partners.

Metallo is gespecialiseerd in de terugwinning van non-ferrometalen uit verschillende materiaalstromen en stelt zo'n 540 mensen tewerk op sites in België (Beerse) en Spanje.

'Bijzondere dag voor Aurubis en Metallo'

"Vandaag is een bijzondere dag voor Aurubis en Metallo. Wij zijn zeer verheugd dat we de toestemming hebben gekregen om Metallo Group over te nemen. De fusie is een belangrijke mijlpaal in de omschakeling van onze multimetaalstrategie", aldus Roland Harings, CEO van Aurubis AG.

Hij vult aan: "Recycling is onmisbaar voor een duurzame samenleving en vertegenwoordigt ook een aantrekkelijke wereldwijde groeimarkt.

De kennis van zaken op het vlak van verwerking en de technische procedures van Metallo vullen perfect de kerncompetenties van Aurubis aan.

Samen zullen we de vaardigheden en capaciteiten voor het recyclen van belangrijke industriële en edele metalen verder uitbouwen en daarmee de kringloopeconomie een stevig duwtje in de rug geven.'

'Zero waste'-ondernemingsmodel

'Vandaag al verzekeren Metallo en Aurubis met hun "zero waste"-ondernemingsmodel dat alle gebruikte materialen verwerkt worden tot waardevolle producten."

Prof. Dr. Fritz Vahrenholt, voorzitter van de Toezichtsraad van Aurubis AG, benadrukt: "De Toezichtsraad is zeer blij met de beslissing uit Brussel. De overname van Metallo met zijn fabrieken in België en Spanje is een belangrijke stap vooruit voor het recyclen van koper en andere metalen zoals nikkel of tin.

Dat is belangrijk voor onze concurrentiekracht in een uitdagende internationale markt. Bovendien hebben Aurubis en Metallo gemeenschappelijke waarden, zoals duurzaamheid, innovatie en geavanceerde technologie."

Metallo Belgium met maatschappelijk zetel in Beerse werd opgericht in 1919. In de jaren 60 ontwikkelde het bedrijf al processen om koper, tin en lood te recyclen uit metaalarme grondstoffen en bevorderde het innovatie om te investeren in duurzame technologieën om zijn "zero waste"-strategie te versterken. Metallo Spain, vroeger bekend onder de naam Elmet, werd in 1991 opgericht in Berango (provincie Biskaje).  Beelden Nnieuws en Aurubis.