Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aurubis groener door bouw ultramoderne recyclage installatie in Beerse : investering €33 miljoen

Aurubis Beerse

Snellere extractie van edelmetalen zoals goud en zilver en een grotere terugwinning van tin uit het anodeslib - een investering van 33 miljoen euro zal in het boekjaar 2024/25 operationeel zijn.

Vandaag ging bij Aurubis, een leverancier van nonferrometalen, in haar vestiging in Beerse, België, de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van haar ultramoderne hydrometallurgische recyclage installatie ASPA ('Advanced Sludge Processing by Aurubis'), die in het boekjaar 2024/25 operationeel zal zijn.

Met deze investering van ongeveer 33 miljoen euro verbindt de onderneming zich tot de verdere ontwikkeling van Aurubis Beerse.

ASPA ondersteunt de positie van Aurubis als het meest efficiënte en duurzame geïntegreerde smelternetwerk ter wereld. "Metaalrecyclage is een groeigebied voor Aurubis. Zo dragen we in belangrijke mate bij tot de circulaire economie. Onze metalen vormen de basis voor toekomstige vooruitgang en maken de urgente groene energietransitie, elektrische mobiliteit en een steeds meer gedigitaliseerde wereld mogelijk", aldus Dr. Heiko Arnold, COO van Aurubis AG, op het groundbreaking evenement.

"Met ASPA tonen we een duidelijk engagement voor onze langetermijnstrategie om onze kernactiviteiten te versterken en veilig te stellen en de leiding te nemen in duurzaamheid in onze industrie." Efficiëntere recycling van metalen In de ASPA-installatie zal anodeslib worden verwerkt, een waardevol tussenproduct van de elektrolytische koperraffinage dat wordt geproduceerd in de Aurubis-recyclagefabrieken in Beerse en Lünen (Duitsland).

Het nieuwe proces zal een snellere extractie van meer edelmetalen, zoals goud en zilver, en een volledige terugwinning van tin uit het anodeslib mogelijk maken. "Door de Europese vestigingen gericht te verbinden met ASPA en de intermediaire materiaalstromen te optimaliseren, realiseert Aurubis synergieën in de Groep", aldus Dr. Dirk Vandenberghe, gedelegeerd bestuurder van Aurubis Beerse.

"Onze lokale knowhow en expertise voegen ook rechtstreeks waarde toe aan de maatschappij: “Met onze investeringen in de recyclagesector creëren we nieuwe jobs in Vlaanderen."

"De groundbreaking van vandaag benadrukt dat Aurubis wereldwijd een belangrijke rol speelt in de metaalrecyclage. Het toont aan dat deze industrie zeer dynamisch, levendig en toekomstgericht is. Ik ben er trots op dat Aurubis deel uitmaakt van de gemeente Beerse, en ik kijk uit naar onze verdere samenwerking in de komende jaren", aldus Bart Craane, burgemeester van de gemeente Beerse.

Aurubis Beerse

De fabriek in Beerse verwerkt jaarlijks ongeveer 250.000 ton multimetaalschroot - gaande van de meest complexe residuen tot hoogwaardiger schroot - waaruit metalen, metaalproducten en mineralen worden geproduceerd.

Sinds de overname van de sites in Beerse en Berango in 2020 breidt Aurubis haar rol als één van de belangrijkste koperrecyclers ter wereld verder uit en verwerkt het bedrijf nu in totaal ongeveer 1 miljoen ton recyclagemateriaal per jaar. Meer informatie over het project: www.aurubis.com/aspa Aurubis – Metals for Progress Aurubis AG is wereldwijd een van de grootste aanbieders van non-ferrometalen en de grootste koperrecycler ter wereld.

Het bedrijf verwerkt complexe metaalconcentraten, schroot en metaalhoudende recyclingmaterialen tot metalen van de hoogste kwaliteit. Aurubis produceert jaarlijks meer dan 1 miljoen ton koperkathodes en maakt daarvan diverse koperproducten of koperlegeringen zoals continu gegoten walsdraad en vormen, profielen of vlakgewalste producten.

Daarnaast produceert Aurubis nog vele andere metalen zoals edelmetalen, selenium, lood, nikkel, tin of zink. Andere producten zoals zwavelzuur of ijzersilicaat vervolledigen de portefeuille. Duurzaamheid is een elementair bestanddeel van de strategie van Aurubis.

In lijn met mission statement “Aurubis creëert op verantwoorde wijze waarde uit grondstoffen”, integreert het bedrijf duurzaam (economisch) handelen in de bedrijfscultuur. Dit omvat het zorgvuldige gebruik van natuurlijke hulpbronnen, verantwoord sociaal en ecologisch handelen in de bedrijfsvoering en groei op een verstandige en gezonde manier.

Aurubis heeft ongeveer 6.900 werknemers, productievestigingen in Europa en de VS, en een uitgebreid wereldwijd distributiesysteem. De aandelen van Aurubis behoren tot het Prime Standard-segment van de Deutsche Börse en zijn genoteerd aan de MDAX en de Global Challenges Index (GCX).'  Foto Jente Willems/NNieuws.

Aurubis Beerse

Aurubis Beerse

Aurubis Beerse

Aurubis Beerse

Nieuwe Dreef 33, Beerse, België

Aurubis Beerse

Deel dit artikel