Aurubis Olen ondertekende een blijvende duurzame energieovereenkomst met
groene energieproducent Eneco en bevestigt haar leiderspositie in duurzaamheid.

In het kort :

» Belangrijke mijlpaal in de Aurubis roadmap om ruim vóór 2050
koolstofneutraal te zijn
» Hernieuwbare energie uit Belgisch offshore windpark SeaMade
» Contract voor groene stroomlevering aan de Olense Aurubis site
» Stroomafnameovereenkomst met Eneco voor 12 Megawatt
(105.120 MWh p.a.) voor komende 10 jaar
» Vanaf januari 2023 zal meer dan 90% van de extern afgenomen
stroom voor Aurubis Olen afkomstig zijn van hernieuwbare
energiebronnen

Aurubis Olen heeft vanmorgen een lange termijn stroomafnameovereenkomst ondertekend met Eneco voor de levering van hernieuwbare energie uit het offshore windmolenpark SeaMade in België.

De overeenkomst omvat de aankoop en levering van 12 Megawatt
(105.120 MWh p.a.) windenergie voor de komende 10 jaar, met levering vanaf
januari 2023.

Aurubis heeft een duidelijke roadmap gedefinieerd om op een continue en
verantwoorde manier grondstoffen om te zetten in metalen voor een innovatieve enduurzame wereld.

"De overeenkomst met Eneco is een nieuwe belangrijke stap in het bereiken van onze duurzaamheidsdoelstellingen op lange termijn. Duurzaamheid is een essentieel aspect dat onze groeikoers bepaalt, want we willen ruim voor 2050 koolstofneutraal zijn.

Dit contract voor de levering van groene energie is een uitstekend voorbeeld van hoe wij onze positie als ‘s werelds duurzaamste en efficiëntste smelternetwerk ter wereld versterken en hoe wij onze energievoorziening binnen de Groep verder diversifiëren", aldus Roland Harings, CEO Aurubis Group.

Door het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van de
Olense productiefaciliteiten te verhogen, komt Aurubis dichter bij haar doel om de CO 2-emissies van de hele groep in Scope 1 en 2 tot 2030 met de helft te
verminderen.

"Met de stroomafnameovereenkomst zal meer dan 90 % van de extern opgewekte stroom voor onze site in Olen afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Die stap vermindert de koolstofvoetafdruk van de Aurubis Groep met 420.000 ton CO 2 extra tijdens de duur van het contract, wat overeenkomt met 31.000 auto's die elk jaar van de weg worden gehaald", benadrukt Inge Hofkens,
Managing Director Aurubis Olen.

De hernieuwbare elektriciteit die in het kader van de overeenkomst wordt opgewekt, zal de indirecte uitstoot van koolstofdioxide verminderen met ongeveer 1/3 van de Scope 1&2-emissies van Aurubis Olen en
met ongeveer 6 % van de Scope 1&2-emissies van de hele Aurubis Groep.

Eneco heeft een exclusieve overeenkomst met SeaMade voor de inkoop van de
volledige groene energieproductie die zij opwekt. Eneco's doel en strategie -
bepaald in haar One Planet Plan - is om volledig koolstofneutraal te zijn tegen
2035 met al haar scopes (eigen operaties, eigen activa en al hun klanten).

Eneco is dan ook klaar om Aurubis te ondersteunen bij het bereiken van haar CO 2- neutraliteitsdoelstelling in België. "We zijn verheugd dat we met deze
samenwerking kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de bedrijfsprocessen bij Aurubis. Samen vinden we steeds de juiste oplossing voor bedrijven om duurzamer te worden.

Dat is niet alleen goed voor de ecologische voetafdruk van Aurubis, maar ook voor Eneco zelf. Tegen 2035 wil Eneco zowel de energie voor (zakelijke) klanten als haar eigen activiteiten volledig klimaatneutraal maken. De ontwikkeling van een duurzame energievoorziening is een centrale pijler in ons One Planet Plan", zegt Jean-Jacques Delmée, CEO Eneco België.

Naast opportuniteiten zoals de aankoop van groene energie (Scope 2-emissies),
investeert Aurubis ook fors in technologische maatregelen om Scope 1 CO 2-
emissies te verminderen.

Duurzamere productietechnieken dragen nu al in
belangrijke mate bij tot een verantwoorde omgang met grondstoffen en spelen zo
een cruciale rol in de energietransitie. Zo werden vorige zomer in Hamburg met
succes een reeks testen uitgevoerd voor waterstofgebruik op industriële schaal bij de productie van koperanodes. Bovendien maken de producten van het bedrijf, zoals koper en nikkel, de energietransitie mogelijk.

Aurubis - Metals for Progress

Aurubis AG is wereldwijd een van de grootste aanbieders van non-ferrometalen en een van de grootste koperrecyclers ter wereld. Het bedrijf verwerkt complexe metaalconcentraten, schroot, organische en anorganische metaalhoudende recyclingmaterialen en industrieel afval tot metalen van de hoogste kwaliteit.

Aurubis produceert jaarlijks meer dan 1 miljoen ton koperkathodes en maakt daarvan diverse koperproducten of koperlegeringen zoals continu gegoten walsdraad en vormen, profielen of vlakgewalste producten. Daarnaast produceert Aurubis nog vele andere metalen zoals edele metalen, selenium, lood, nikkel, tin of zink.

Andere producten zoals zwavelzuur of ijzersilicaat vervolledigen de portefeuille.
Duurzaamheid is een elementair bestanddeel van de strategie van Aurubis. In lijn met mission statement “Aurubis creëert op verantwoorde wijze waarde uit grondstoffen”, integreert het bedrijf duurzaam (economisch) handelen in de bedrijfscultuur.

Dat omvat het zorgvuldige gebruik van natuurlijke hulpbronnen, verantwoord sociaal en ecologisch handelen in de bedrijfsvoering en groei op een verstandige en gezonde manier.

Aurubis stelt zo’n 7.200 werknemers tewerk, heeft productievestigingen in Europa en de VS en een uitgebreid service- en verkoopnetwerk in Europa, Azië en Noord-Amerika.

De aandelen van Aurubis behoren tot het Prime Standard-segment van de Deutsche Börse en zijn genoteerd aan de MDAX en de Global Challenges Index (GCX).  Foto Aurubis Olen / VP.