De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 19-jarige jongeman voor poging moord veroordeeld tot 5 jaar voorwaardelijke celstraf. Op 18 december 2017 stak hij aan de schoolpoort van het Sint-Elisabeth, een secundaire school voor buitengewoon onderwijs in Wijchmaal (Peer), zijn 13-jarige ex-liefje met een mes in de hals. De jongeman kampt met een autismespectrumstoornis.

De beklaagde besliste een punt achter de relatie te zetten en vrienden te blijven, maar daar was het meisje niet mee akkoord. Ze smeekte om een tweede kans en uitte toen al het dreigement om naaktfoto's van hem naar anderen door te sturen. Het bleef echter niet bij dat dreigement. Het ex-vriendinnetje had effectief een naaktfoto via sociale media rondgestuurd.

De jongeman was daar heel kwaad over geworden en trof vervolgens voorbereidingen om zich te revancheren. De zondag voor de feiten maakte hij een rugzak klaar en stak er een hamer en broodmes in. Hij nam nog een mes mee om haar neer te steken.

Hij wist dat het slachtoffer rond 9.30 uur met de bus aan de school zou arriveren. Met een excuus zou hij aan de leerkracht vragen even uit de klas te mogen gaan. Het broodmes en de hamer dienden om de leerkrachten eventueel op afstand te houden.

Het was hem gelukt de klas te verlaten en haar op te wachten. Hij stak haar drie keren totdat het mes afbrak. Daarna nam hij haar in een wurggreep. Na zes tot zeven seconden liet hij haar los, waarna ze neerviel.

Hij dacht dat ze dood was. Vervolgens nam hij de bus richting Geel om te vluchten. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en aangehouden onder elektronisch toezicht. In afwachting van zijn enkelband zat hij twee dagen in de gevangenis.

Op het proces vertelden de advocaten Michiel Van Kelecom en Els Jeuris dat hun cliënt het er vooral moeilijk mee had dat het meisje zijn vertrouwen geschonden had. De raadslieden vroegen hun cliënt met zijn specifieke problematiek niet op te sluiten, maar hem nog een kans te geven.

De jongeman moet enkele probatie-voorwaarden naleven. Hij moet actief naar werk zoeken of een zinvolle dagbesteding hebben. De man moet ook de therapie voor zijn psychische problemen voortzetten.

Op burgerlijk gebied viel er vrijdag nog geen eindverdict. De rechtbank stelde een deskundige aan die het slachtoffer eerst zal onderzoeken met het oog op een definitieve schadebegroting. (Belga)