De Hasseltse correctionele rechtbank heeft 5 jaar cel met uitstel met probatie-maatregelen gevorderd voor een 19-jarige jongeman met een autismespectrumstoornis voor poging tot moord.

Op 18 december 2017 stak hij aan de poort van de secundaire school voor buitengewoon onderwijs Sint-Elisabeth in Wijchmaal (Peer) een dertienjarig meisje met een mes in de hals.

Ze liep drie steekwonden op. Een snijwonde was diep, maar er werden geen vitale lichaamsdelen geraakt. De openbare aanklager meent dat de 19-jarige jongeman niet in een gevangenis thuishoort.

Het openbaar ministerie is van oordeel dat de moordpoging bewezen is. De jongeman deed vrijdag in de rechtbank zelf zijn verhaal. Het meisje, een ex-vriendinnetje, had een naaktfoto van hem via sociale media rondgestuurd.

"Ik ben daar kwaa d van geworden. Ik had mijn vertrouwen verloren. Ik heb die stap gezet en ben alles beginnen plannen. Ik kon die gedachte niet uit mijn hoofd krijgen", aldus de jongeman vrijdag, die alles minutieus had voorbereid.

Hij had een hamer en broodmes in zijn rugzak gestoken. Hij wist dat het slachtoffer rond 9.30 uur met de bus aan de school zou aankomen. Met een excuus zou hij aan de leerkracht vragen even uit de klas te mogen gaan. Het broodmes en de hamer dienden om de leerkrachten eventueel op afstand te houden.

Hij slaagde erin de klas te verlaten en het meisje op te wachten. Hij stak haar drie keren. Het mes brak af. Daarna nam hij haar in een wurggreep. Na zes tot zeven seconden liet hij haar los, waarna ze neerviel.

De jongeman dacht dat ze dood was. Daarna nam hij rond 9.43 uur de bus richting Geel om te kunnen vluchten.

Uiteindelijk werd de man gearresteerd en aangehouden onder elektronisch toezicht. In afwachting van zijn enkelband zat hij wel twee dagen in de gevangenis.

"In de gevangenis had de directie hem onder speciaal toezicht geplaatst. Die detentie was voor hem het absolute dieptepunt. Hij stond zes maanden onder elektronisch toezicht. Vervolgens werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. Die voorwaarden lopen nu nog. Hij heeft alles stipt nageleefd.

Hij heeft een bijzondere problematiek waarbij vertrouwen belangrijk is. Het dertienjarige meisje had een 'crush' op hem. Hij probeerde eerst de boot af te houden. Uiteindelijk ging hij een relatie aan, maar hij wilde het in het begin stilhouden.

Een dag later hoorde hij toch dat anderen al op de hoogte waren van de relatie. Hij verbrak de relatie, maar zij bleef hem om een tweede kans smeken. Dan dreigde ze een naaktfoto van hem te verspreiden en dat gebeurde ook.

Net zoals het openbaar ministerie zei 'stortte zijn wereld in'. Hij zag maar een oplossing en dat was de verkeerde. Deze man heeft volledige bekentenissen afgelegd. Hij heeft een compleet probleem- en schuldinzicht. Hij werd overspoeld door schuldbesef," pleitte advocate Els Jeuris.

"Door die foto was zijn vertrouwen in haar een tweede keer geschonden. Een doorsnee persoon weet hoe ermee om te gaan, maar deze jongen niet. Hij kon zijn frustratie en agressie niet verwoorden.

Intussen heeft zij hem in chatgesprekken vergeven, maar zijn repliek was 'Ik zal het mezelf nooit kunnen vergeven'. We vragen hem een perspectief voor de toekomst te bieden, zodat hij aan zichzelf kan verder werken", voegde advocaat Michiel Van Kelecom eraan toe.

Voor het meisje, wiens moeder aanwezig was, werd een aanstelling deskundige gevraagd om de schade te begroten. Ze heeft de feiten nog niet kunnen verwerken.
Uitspraak volgt op 26 april. (Belga)