Van Herentals naar Turnhout is het traject van de fietsostrade F102 via Kasterlee voorzien over een route van 18 kilometer.

Een natuurgebied en een militair domein langsheen de spoorlijn verhinderen op korte termijn de realisatie van de fietsostrade F102 Herentals-Turnhout.  Met de autoluwe fietsroute wil de provincie Antwerpen alvast een veilige fietsverbinding realiseren voor de fietser.

Bij de herziening van het fietsostradenetwerk in 2015 bleken 12 belangrijke fietsverbindingen niet langs een lijninfrastructuur te lopen, zoals bijvoorbeeld een spoorlijn of waterloop, of was een realisatie op korte termijn niet mogelijk door ruimtelijke aspecten zoals het doorkruisen van een natuurgebied.

Het is daarom dat de provincie Antwerpen op zoek ging naar een alternatief, namelijk de autoluwe fietsroute.

Eén van zo’n autoluwe fietsroute realiseert de provincie Antwerpen op het traject Herentals-Turnhout, en dit als voorlopig alternatief voor de fietsostrade F102 Herentals-Turnhout.

De aanleg van de fietsostrade langs de spoorlijn is momenteel geen optie omwille van het kruisen van een natuurgebied en een militair domein.

Met een autoluwe fietsroute zal toch vanaf het station in Herentals tot net voorbij het station in Turnhout een vlotte fietsverbinding gerealiseerd worden.

Om deze autoluwe fietsroute te realiseren gaat de provincie Antwerpen zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande lokale wegen zoals buurtwegen en trage wegen.

Daar waar nodig voert de provincie infrastructurele ingrepen uit die de route autoluwer, veiliger en comfortabeler maken voor de fietser. Voor de provincie Antwerpen is dit de eerste autoluwe fietsroute die nadien grondig geëvalueerd zal worden.

Kostprijs

Om deze autoluwe route te realiseren, investeert de provincie Antwerpen ongeveer 2 miljoen euro. De provincie Antwerpen staat in voor de begeleiding, opvolging en financiering van de werken.

De gemeenten Herentals, Lille en Kasterlee en Turnhout tekenden alvast de samenwerkingsovereenkomst. Zij zijn de partners in dit hele verhaal en ondersteunen hiermee de uitwerking van de autoluwe fietsroute Herentals-Turnhout.

De realisatie van deze autoluwe route is voorzien vanaf 2022.

Beelden : ©provincie Antwerpen.