De gemeente Lille zet de komende jaren sterk in op de veiligheid van haar gemeentelijke gebouwen. Op de gemeenteraad gisterenavond werd het bestek goedgekeurd voor de invoering van automatische branddetectie en led-noodverlichting in vier gemeentelijke gebouwen.

Het gaat om de oude melkerij, enkele locaties van de buitenschoolse kinderopvang en Gemeentelijke Basisschool het Trapleerke.

Schepen van openbare werken Tom Kersemans (N-VA): "We willen het veiligheidsniveau van onze gemeentelijke gebouwen verhogen. In de gebouwen die nu op de planning staan, dringt een veiligheidsupdate zich op. We zorgen voor een automatisch branddetectiesysteem, wat sinds dit jaar ook verplicht is in gebouwen waar buitenschoolse kinderopvang plaatsvindt.

Met dit systeem krijgen we automatisch een melding als in deze gebouwen een brandalarm afgaat. Zo kan er meteen actie genomen worden. Daarnaast schakelen we overal over op led-noodverlichting en voorzien we duidelijke evacuatieplannen en noodbewegwijzering volgens de nieuwe Europese norm.

De oude melkerij, waar de buitenschoolse kinderopvang van Lille zich ook bevindt, staat dit jaar op de planning samen met de BKO's in Gierle en Poederlee. Onze vierde BKO in Wechelderzande bevindt zich in een nieuw gebouw dat al volledig aangepast is aan de nieuwe normen. Basisschool Het Trapleerke krijgt haar veiligheidsupgrade in 2022.

Het bestek, dat opgemaakt werd door een studiebureau, werd gisterenavond goedgekeurd op de gemeenteraad. Het aanbestedingsdossier kan nu worden opgestart.