Op maandag 20 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met vernieuwingswerken op de Retiesebaan/Pontfort/Kasteelstraat (N123) tussen Kasterlee en Retie.

Het wegdek wordt er over een afstand van ongeveer zeven kilometer vernieuwd. Er worden ook drie proefvakken aangelegd die kaderen in een onderzoek rond het gebruik van asfalt met een kleinere ecologische voetafdruk. De werken zullen twee weken duren. Het doorgaand verkeer tussen Kasterlee en Retie volgt een omleiding via de E34.

Vernieuwing wegdek N123

Vanaf maandag 20 mei vernieuwt AWV op de N123 in Retie en Kasterlee het asfalt van de rijweg. De werfzone strekt zich uit over ongeveer zeven kilometer tussen de twee dorpskernen. De oude toplaag van het wegdek wordt afgefreesd en terug aangelegd met nieuw asfalt.

Daarna worden nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Het vernieuwde wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid van de weggebruikers verbeteren.

Proefvakken: asfalt met kleinere ecologische voetafdruk

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het OCW (Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw) zal AWV in dit project ook drie proefvakken met verschillende soorten asfalt aanleggen. Dit kadert in een onderzoek naar nieuwe asfaltvarianten waarin gerecycleerde materialen verwerkt zitten, om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. De Vlaamse overheid wil op die manier ook in de aanleg van wegen duurzamer gaan werken.

In de Kasteelstraat in Retie zal over een afstand van 3 x 150 meter het verschil in materiaalgebruik visueel zichtbaar zijn voor de weggebruiker. De proefvakken zullen op maandag 20 mei als eerste aangebracht worden.

Werken in fases – omleiding via E34

De werken worden in fases van één dag uitgevoerd om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Per werkdag wordt een gedeelte volledig vernieuwd, te beginnen vanaf Retie tot in Kasterlee. De werken starten aan de Kasteelstraat in Retie, ter hoogte van het kruispunt met de R18.

Elke dag wordt een stuk van ongeveer één kilometer volledig uitgevoerd, en zo schuiven we op richting Kasterlee. Daar eindigen de werken ter hoogte van het begin van de vrijliggende fietspaden op de Retiesebaan (een stukje voor het kruispunt met de Schuttersstraat).

Tijdens de werkuren (7u – 17u) is de werkzone afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dan geldt een omleiding tussen Retie en Kasterlee via de E34. Buiten deze uren en tijdens het weekend wordt de weg steeds terug opengesteld voor verkeer.
De fietspaden blijven steeds toegankelijk in beide richtingen.