AZ Herentals gaat fel besparen.  Rudy Van Ballaer, algemeen directeur : “Met het oog op de begroting 2014 kondigt de federale regering opnieuw een reeks extra besparingsmaatregelen aan voor de ziekenhuissector. Dit komt bovenop de reeds uitgevoerde besparingen van de regering  om de nationale begroting van 2013 in evenwicht te houden. Bovenop de structurele onderfinanciering van de ziekenhuizen zorgen deze besparingen ervoor dat meer en meer ziekenhuizen het financieel moeilijker krijgen.

Het AZ Herentals heeft de laatste jaren zeer veel geïnvesteerd in mensen, gebouwen en medische apparatuur. Dit was noodzakelijk om de kwaliteit van onze dienstverlening voor de patiënt in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Eind 2014 zal ons ziekenhuis qua patiëntgebonden infrastructuur volledig vernieuwd zijn. Daarnaast hebben wij ook verschillende nieuwe artsen kunnen aantrekken, wat ons klaar maakt voor de toekomst. Op beide realisaties mogen we terecht fier zijn. Daarom wensen wij zo snel mogelijk een relanceplan of herstelplan op te starten en kiezen hierbij niet voor lineaire besparingen. Hierdoor zullen naakte ontslagen vermeden kunnen worden.”

De directie van AZ Herentals heeft vandaag een plan met maatregelen voorgelegd aan afgevaardigden van het personeel, de artsen en de diensthoofden.

Dit plan moet het financieel resultaat voor 2014 met 1,5 miljoen euro verbeteren en met 2 miljoen euro voor 2015 en volgende jaren. “Deze inspanningen zullen nodig zijn om de komende jaren op een stabiele en financieel gezonde manier door te komen, zodat we na deze moeilijke periode opnieuw kunnen investeren in de toekomst.

Het plan bevat zowel een reeks van structurele besparingen als het genereren van hogere inkomsten. Efficiënter werken en een flexibelere inzet zijn belangrijke uitgangspunten, waarop het merendeel van de voorstellen zijn gebaseerd. Op die manier trachten we een gelijkmatige verdeling van de inspanningen te bekomen over de ganse organisatie heen.

Door een efficiëntere inzet van onze mensen en middelen moeten wij in staat zijn om het totaal aantal personeelsleden te doen dalen, zonder hierbij te moeten overgaan tot naakte ontslagen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot het niet verlengen van tijdelijke contracten en het niet vervangen van personeelsleden die met pensioen gaan of zelf de organisatie verlaten. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we hier samen door zullen geraken, in het belang van onze patiënten en medewerkers.

De komende weken zullen worden gebruikt om de concrete voorstellen van directie met alle betrokken partijen afzonderlijk te bespreken. Wij hopen hierover ten laatste eind januari 2014 een globaal akkoord te bereiken', aldus  Rudy Van Ballaer, algemeen directeur. Foto's Nnieuws.