Om het dreigende tekort aan schorten in het ziekenhuis op te vangen, bedacht het AZ Herentals een werkwijze om wegwerpschorten te kunnen hergebruiken.

'Schorten 72 uur lang in een lage luchtvochtigheid en aan een hoge temperatuur bewaren, dat bleek de sleutel tot succes', aldus Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals.

'Wie patiënten verzorgt die besmet zijn met het coronavirus, trekt hiervoor onder meer een beschermende schort aan.

Door het stijgende gebruik van deze materialen en moeilijkheden om ze nog geleverd te krijgen, heerst er een acuut tekort aan schorten in de zorgsector.

'Dan ga je als zorginstelling de mogelijkheden bekijken', vervolgt Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals. 'De opties voor aankoop zijn momenteel zeer beperkt, dus drong de vraag zich op: kunnen we wegwerpschorten toch klaarmaken voor hergebruik zonder ze te wassen?'

Omdat het coronavirus niet overleeft bij droge lucht en warmte, vertrok de technische dienst van AZ Herentals van twee uitgangspunten: een luchtvochtigheid van 20% en een temperatuur van 40°C.

'We kwamen al snel op het idee om koelcellen te gebruiken die niet alleen de lucht kunnen ontvochtigen door te koelen, maar daarnaast ook de droge lucht kunnen opwarmen.

En zo stonden er enkele uren later 3 koelcellen aan het magazijn.'

Ondertussen werd het proces geoptimaliseerd en wordt de lucht gedroogd door een ontvochtigingstoestel in de koelcel te plaatsen.

Elke voormiddag laden de medewerkers van de dienst sterilisatie de besmette schorten in één koelcel die daarna 72 uur dicht gaat.

'De richtlijn van de overheid zegt dat besmet COVID-afval na 72 uur verwerkt mag worden als regulier afval. Voor de zekerheid vernevelen we de schorten nadien in een vierde container nog met een product op basis van waterstofperoxide.'

De resultaten mogen er in ieder geval zijn. 'De schorten zien er uit als nieuw en voldoen aan de vereisten voor ziekenhuishygiëne.

Met onze drie koelcellen recupereren we elke dag zo'n 200 schorten, waardoor we nog amper nieuwe schorten moeten inzetten.

Dit is een succesvolle samenwerking tussen de technische dienst, ziekenhuishygiëne en sterilisatie.'

Het project heeft intussen ook buiten Herentals weerklank gekregen.

Rudy Van Ballaer, algemeen directeur: 'Tijdens de COVID-19-crisis hebben de ziekenhuizen van de provincie Antwerpen dagelijks online overleg met de gezondheidsinspecteur. Hier delen we ervaringen en best practices. Daar hebben we ons recyclageproject ook toegelicht.

Omdat we allemaal met dezelfde bekommernissen zitten en onze werkwijze veel eenvoudiger blijkt dan andere methodes, hebben we al veel interesse ondervonden uit meerdere provincies in Vlaanderen tot zelfs uit het Verenigd Koninkrijk. Met dit bericht willen we dit project breder bekend maken zodat collega's het kunnen overnemen.'