U bent hier

AZ Herentals en brandweer Kempen oefenen samen op evacuatie - extra foto's

Herentals | Neteland
22.03.2019 - 12.46u
Door: Herman Gezelle

Wie deze middag voorbij het AZ Herentals kwam, dacht wellicht dat er een incident gaande was. Niets was minder waar, het ziekenhuis en de brandweerdiensten hielden een evacuatieoefening.

'We hopen deze vaardigheden nooit nodig te hebben', zegt preventieadviseur Carin Costermans, 'maar als we ooit moeten evacueren, dan weten we wat we moeten doen.'

Medewerkers van het AZ Herentals volgen jaarlijks bijscholingen over mogelijke incidenten die zich in een ziekenhuis kunnen voordoen en over hoe men dan moet reageren.

Daarbij staat brand bovenaan het lijstje. 'Medewerkers moeten niet alleen weten hoe ze een brand moeten bestrijden, maar ook hoe ze patiënten veilig uit een afdeling kunnen evacueren', zegt Carin Costermans, preventieadviseur van het AZ Herentals. 'Nu een afdeling op de vijfde verdieping tijdelijk leeg staat, bood dat de ideale gelegenheid om de kennis ook eens in de praktijk toe te passen.'

Van de brandweer zone Kempen kwam er ook een team om te trainen hoe patiënten uit het raam geëvacueerd worden. 'Het komt niet zo vaak voor dat we de kans krijgen om een evacuatie te oefenen vanop dergelijke hoogte. En zeker niet wanneer het om patiënten gaat uit een ziekenhuisgebouw', aldus majoor Jan Peelaerts.

'De beschikbare oefenplaatsen waren dan ook binnen de kortste keren volzet.'
Aandachtige toeschouwer tijdens de evacuatieoefening was burgemeester Mien Van Olmen. 'Als het ooit echt tot een evacuatie komt in het ziekenhuis, dan wordt het gemeentelijke rampenplan afgekondigd, waarbij ik verantwoordelijk word voor de coördinatie.

Bij deze oefening is men niet zover gegaan, maar werd wel de interne coördinatie- en commandocel van het ziekenhuis bijeen geroepen. Dat was voor mij de ideale gelegenheid om, als observator, te ervaren hoe die crisisopvolging dan verloopt.'

Op vrijdag 29 maart volgt een tweede gelijkaardige evacuatieoefening.

Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Gemeentebestuur koopt speelterrein Chiro Sluis

Mol 19.06.2019 - 12.19u reading time1min

De gemeenteraad heeft de aankoop van drie percelen gelegen achter de woningen Boerestraat 26 en 28, goedgekeurd. De percelen zijn in gebruik als speelterrein door Chiro Gorabos van Sluis en waren eigendom van private personen. Met de aankoop wil het gemeentebestuur de jeugdwerking op deze locatie verzekeren. De gemeente betaalt 26.125 euro voor de percelen, samen 52a25ca.

Meer info: dienst patrimonium en projecten, 014 33 08 35, landmeter@gemeentemol.be

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto