Op 26 mei vindt de Nationale dag tegen Obesitas plaats, dit jaar met de slogan “Bewegen, het is de eerste stap die telt”. Het AZ St.-Elisabeth Herentals ondersteunt dit initiatief en legt de nadruk op de combinatie van gezonde voeding met beweging.

Dat gebeurt immers ook bij de behandeling van patiënten met obesitas. Zowel op 25 als op 26 mei voorziet het ziekenhuis daarom een infostand, op 25 mei zorgen de diëtisten voor animatie.

Overgewicht en obesitas komen in onze westerse wereld steeds vaker voor, doordat het aantal calorieën dat we dagelijks innemen stijgt, terwijl het verbruik van calorieën eerder daalt. Om overgewicht tegen te gaan is het dus belangrijk om zowel de calorie-inname te beperken door gezond te eten, als de calorieverbranding te stimuleren door meer te bewegen.

In het AZ St.-Elisabeth Herentals worden patiënten met obesitas daarom in eerste instantie behandeld met een combinatie van dieetadviezen en beweegschema’s, soms aangevuld met medicatie of een maagballon. Wanneer de obesitas niet op deze manier behandeld kan worden, bij een BMI boven 40 of boven 35 wanneer de patiënt bijkomende aandoeningen heeft, dan stelt de arts vaak een vermageringsoperatie voor.

De meest frequent uitgevoerde ingreep, die ook het meest succesvol is, is momenteel de ‘gastric bypass’, waarbij de maag verkleind en het spijsverteringskanaal omgeleid wordt.

Omdat de strijd tegen obesitas het ziekenhuis na aan het hart ligt, neemt het AZ St.-Elisabeth in Herentals graag deel aan de Nationale dag tegen Obesitas. Zowel op vrijdag 25 als op zaterdag 26 mei staat er een infostand over gezonde voeding en beweging opgesteld. Op die manier wil het ziekenhuis de patiënten, bezoekers en medewerkers bewust maken van de manieren om zwaarlijvigheid te voorkomen.

Op 25 mei zorgen de ziekenhuisdiëtisten tussen 9 en 16 uur bijkomend voor animatie met ludieke opdrachten over voeding. De infostand staat op vrijdag op de eerste verdieping aan de inschrijvingen, op zaterdag aan het onthaal.
 
AZ St.-Elisabeth Herentals vzw is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 600 personeelsleden en 90 geneesheerspecialisten tewerk en beschikt over 243 bedden.