Het AZ Herentals opende dinsdagmiddag een nieuwe vleugel voor bijzondere postrevalidatie. Mensen met een dwarslaesie, zoals motorcrosser Joël Roelandts en triatleet Marc Herremans  kunnen er ondanks hun verlamming,  opnieuw rechtop stappen met een staprobot. 

De staprobot uit de USA werd een paar jaar geleden naar België gehaald door To Walk Again, de stichting van Marc Herremans.  Deze staprobot staat centraal in de uitbouw van het gloednieuwe To Walk Again Postrevalidatiecentrum in het AZ. Dit project wordt gecoördineerd door Mobilab, het expertisecentrum Welzijn en Technologie van Thomas More. Mobilab staat samen met het AZ Herentals, Orthopedie Van Haesdonck en To Walk Again in voor de uitbouw van dit unieke centrum.  Een ziekenhuisvleugel is nu vrijgemaakt waar een paar kinesisten permanent met patiënten en de staprobot gaan werken.  Een staprobot kost nu nog zo'n 100.000 euro. Bekijk het videoverslag hier op VRT.

De staprobot - ook wel exoskelet genoemd - is een bionisch pak met elektromotoren, dat aangestuurd wordt door sensoren en een microprocessor. Het wordt gedragen als een soort rugzak door de gebruiker. Stappen gebeurt in een therapeutische omkadering en wordt begeleid door Ekso-gecertificeerd personeel, die hiervoor een specifieke opleiding hebben gevolgd.

Het toestel wordt aangepast aan de anatomische afmetingen van de gebruiker. De persoon met een beperking mag niet kleiner zijn dan 150 cm en niet groter dan 195 cm. Door middel van de sensor-aangestuurde motoren ter hoogte van de heupen en de knieën wordt het mogelijk voor mensen met een verlamming om terug recht te staan en te stappen.


Het toestel heeft ook een enorme diagnostische waarde, waardoor afwijkingen in een bestaand gangpatroon sneller en duidelijker worden erkend.

Straks meer.