Een project waaraan de eigen ziekenhuismedewerkers actief en ter plaatse hun steentje kunnen bijdragen, dat is wat de werkgroep ontwikkelingssamenwerking van het AZ Herentals zocht. En zo'n project vonden ze in Nepal.

Om de leden van deze werkgroep, die intussen Lung Ta Nepal heet, een hart onder de riem te steken, schonk de directie van het AZ Herentals aan hen de oude MUG-wagen, ter waarde van 4000 euro.

'In het najaar van 2019 is het zover', zegt Leen De Ceulaer, ergotherapeute in het AZ Herentals. 'Dan trekken we met een aantal leden van de werk-groep voor de eerste keer naar Nepal om de projecten in Sarangkot te bezoeken.'

Sarangkot ligt op zo'n 200 km van de hoofdstad Kathmandu en is een van de projectgebieden van Jaam Jaam Nepal, de organisatie waarmee de werkgroep ontwikkelingssamenwerking van het AZ Herentals samenwerkt.

Tandarts Iris Fiorine vult aan: 'Momenteel wordt er een materniteitsgebouw en een tandartskabinet gebouwd. We krijgen van Jaam Jaam Nepal de mogelijkheid om mee na te denken over de medische en paramedische invulling van deze projecten. Tijdens ons bezoek zullen we bekijken in welke mate ook onze eigen medewerkers hieraan hun steentje kunnen bijdragen.'

Want dat was waar de werkgroep naar op zoek was: een ontwikkelingsproject waaraan ook de eigen medewerkers ter plaatse kunnen meewerken. 'Geld inzamelen voor projecten is heel waardevol, maar we willen ook dat onze collega's de kans krijgen om te ervaren hoe het is om in een ontwik-kelingsgebied te werken', aldus Leen De Ceulaer.

'Zo kunnen ze hun vakkennis eens in een andere praktijk toepassen, leren ze bij door in andere omstandigheden te werken en komen ze hopelijk vol inspiratie terug naar Herentals.'

Uiteraard zamelt de werkgroep ook geld in om de projecten financieel te ondersteunen. Zo werd er in het AZ Herentals een wenskaarten- en kalen-derverkoop georganiseerd, wat 1700 euro heeft opgeleverd.

Bovendien heeft de directie de leden van de werkgroep een hart onder riem gestoken door het oude MUG-voertuig aan hen te schenken. Het voertuig naar Nepal overbrengen bleek te duur, maar de werkgroep slaagde erin de wagen voor 4000 euro te verkopen.

Iris Fiorine: 'Uiteraard zijn we enorm blij met het gebaar van onze directie. Het geld van de verkoop zal gebruikt worden voor de verdere uitbouw van de zorgprojecten in Sarangkot.'

Over Jaam Jaam Nepal

Jaam Jaam Nepal is een organisatie van 6 vrienden en hun partners die sinds 1999 actief is op het gebied van hulpverlening. Zonder tussenkomst van andere partijen werken ze rechtstreeks samen met de lokale bevolking. Een projectvoorstel komt steeds vanuit de lokale gemeenschap.

Die zorgt zelf voor een gedeelte van het budget en de uitwerking van het project, het overige budget wordt door Jaam Jaam Nepal voorzien. De lokale contact-personen zorgen voor de follow-up van de projecten en geven rechtstreeks feedback.

Sinds de aardbeving van 25 april 2015 heeft de organisatie haar acties drastisch opgevoerd. Eerst is men gestart met noodhulp, daarna is men meer structurele projecten voor de gemeenschap gaan ondersteunen, zoals de bouw van goede infrastructuur, een medische hulppost, een schooltje, waterputten, e.d.

De organisatie wil nu het medische aspect stap voor stap verder uitbouwen.
De werkgroep van het AZ Herentals heet intussen Lung Ta Nepal, naar de kleurrijke gebedsvlaggetjes die je vaak in Nepal ziet.

De groep bestaat uit een tiental vaste leden met zowel verpleegkundigen, paramedici als artsen.

Voor meer informatie over de organisatie kunt u terecht op www.jaamjaamnepal.org.  (pp)