Vanaf volgende maandag 7 juli beschikt het AZ Herentals over 4 nieuwe RX-zalen en een nieuw CT-toestel. Deze röntgentoestellen bieden een hogere graad van accuraatheid, terwijl de stralingsdosis gemiddeld 5 keer lager ligt dan voordien. Doordat de toestellen bovendien volledig digitaal werken, worden de beelden sneller verwerkt en kunnen er per dag meer patiënten geholpen worden. Het gaat om een totale investering van 4 miljoen euro. 

Het AZ Herentals renoveert stelselmatig alle afdelingen. Op maandag 7 juli gaat de volledig vernieuwde afdeling radiologie open. Die biedt tal van voordelen voor de patiënten.

“Allereerst hebben we een aantal ultramoderne toestellen aangeschaft”, zegt hoofdgeneesheer dr. An De Cuyper. “We beschikken over vier nieuwe RX-zalen en een hypermodern CT-toestel. Het voordeel van deze toestellen is dat de stralingsdosis gemiddeld 5 keer lager ligt dan bij de vroegere, terwijl ze toch een betere differentiatie maken. Zo worden ook kleinere afwijkingen zichtbaar, waardoor de accuraatheid van de diagnose verhoogt. Door de lagere stralingsdosis verhoogt de toegankelijkheid van deze onderzoeken voor kinderen. Ook voor patiënten die regelmatig een dergelijk onderzoek ondergaan, zoals kankerpatiënten, is dit goed nieuws.”

Nieuwe organisatie, kortere wachttijden

Bovendien zijn de nieuwe toestellen ook een goede zaak voor de wachttijden. Dr. De Cuyper: “De beelden van deze toestellen worden volledig digitaal (en dus sneller) verwerkt, terwijl dat voordien nog met cassettes gebeurde. Daardoor kunnen er per dag meer patiënten geholpen worden.”

Doordat de vorige jaren de toestellen voor echografie en mammografie al vernieuwd zijn en er ook een NMR-toestel aanwezig is, kan het AZ Herentals het volledige gamma aan radiologische onderzoeken aanbieden.

Er werd niet alleen in toestellen geïnvesteerd. Ook de afdeling zelf kreeg een grondige verbouwing en werd volledig anders georganiseerd. “Voortaan is er een gescheiden systeem tussen de patiënten die enkel voor een radiologisch onderzoek komen en diegenen die gehospitaliseerd zijn. Daardoor krijgen patiënten meer privacy”, zegt dr. De Cuyper. Verder is de afdeling logischer ingedeeld, waardoor er een vlottere patiëntendoorstroming is. “En die doorstroming verbetert nog wanneer het begeleidingssysteem voor patiënten ook op deze afdeling ingevoerd wordt”, vult dr. De Cuyper nog aan.

Het AZ Herentals investeerde 4 miljoen euro in de vernieuwing van de afdeling radiologie. Daarvan ging de helft naar de nieuwe toestellen en de andere helft naar de infrastructuur. Hiermee blijft het AZ Herentals in de Kempen een toonaangevend medisch centrum

Beschikbare toestellen

-        1 CT-scanner (via röntgenstralen)

-        4 RX-zalen (via röntgenstralen)

-        1 NMR – in samenwerking met AZ Turnhout (via een magnetisch veld)

-        2 echografietoestellen (via geluidsgolven)

-        1 botdensitometrietoestel (via röntgenstralen)

-        1 mammografietoestel (via röntgenstralen)

-        1 orthopantogram – voor beelden van de kaak en het gebit (via röntgenstralen)

Cijfermateriaal

Het gaat om totale investering van 4 miljoen euro.

-        Aantal patiënten

2013: ca 63.000 patiënten (volledige jaar)

2014: ca 350 onderzoeken per weekdag (tot nu toe)

-        Verdeling onderzoeken volgens type toestel

  • RX: ca 170/weekdag
  • Echo: ca 70/weekdag
  • CT: ca 50/weekdag
  • NMR: ca 40/weekdag
  • Mammografie: ca 20/weekdag.

Foto's Guy Verellen / Nnieuws.