Iemand die op de grond ligt te schokken. Dat is wat het grote publiek zich voor de geest haalt, wanneer men aan epilepsie denkt. Maar epilepsie is veel meer dan dat.

Wilt u zelf ervaren hoe epilepsie eruit ziet in de hersenen of een virtuele reis maken in het epileptisch brein? Kom dan op 7 februari naar het AZ Herentals voor de aftrap van de internationale epilepsiedag op 10 februari.

Epilepsie is, na migraine, wereldwijd de meest voorkomende neurologische aandoening en het aantal patiënten stijgt. Toch is de ziekte zelf weinig bekend bij het grote publiek.

Om de ziekte te leren kennen kunt u op vrijdag 7 februari, doorlopend van 11 tot 17 uur, in de inkomhal van het AZ Herentals een virtuele reis maken in een epileptisch brein of kennismaken met de verschillende hersenritmes.

Om 12 uur zijn alle geïnteresseerden welkom voor een lezing over de toekomstige mogelijkheden om epilepsie te ontdekken.

Vlaams minister van Welzijn & Volksgezondheid Wouter Beke zal de dag mee afsluiten. Voor de organisatie van deze dag kan het AZ Herentals rekenen op de ondersteuning van Health House, Byteflies en Epihunter.

De klassiek gekende aanvallen van bewustzijnsverlies met verstijvingen en/of schokken is waar de meeste mensen aan denken bij de term 'epilepsie'. Maar eigenlijk is de term een verzamelnaam voor een waaier aan oorzaken en uitingsvormen, zoals ook concentratiemoeilijkheden en afwezigheden.

Abnormale hersenactiviteit ("hersenritmestoornissen") is vaak een aanwijzing voor epilepsie. Om dit vast te stellen en de prognose van de aandoening in te schatten, wordt er een EEG (elektro-encefalogram) genomen.

'Dit EEG gebeurt het liefst zo snel mogelijk na een aanval', benadrukt dr. Rishi Panday, een van de neurologen van het AZ Herentals.

'Bij een onderzoek binnen 12 uur na een aanval is de kans om afwijkingen te zien tweemaal zo groot als anders. Wanneer blijkt dat bij een eerste epilepsieaanval epileptische ritmestoornissen aanwezig zijn, dan verhoogt voor de patiënt de kans op een tweede aanval binnen het jaar van 10% naar 70%. Een snelle diagnose is dus aangewezen.'

Epilepsie heeft een grote impact op de patiënten die eraan lijden. Ruim 25% van de mensen met epilepsie zijn langdurig arbeidsongeschikt en de ziekte gaat gepaard met een sterfterisico dat driemaal zo hoog ligt.

Bovendien heeft de ziekte een enorme psychosociale invloed op de mensen met epilepsie. (pp)

Op de foto : dr. Rishi Panday neuroloog (l.) met team in AZ Herentals / archief Nnieuws / Johan Temmerman.