Wil je weten hoe de plaatsing van een heupprothese verloopt? Ben je eerder geïnteresseerd in techniek en wil je meer vernemen over de technische installaties en medische toestellen in een ziekenhuis? Of wil je de staprobot van het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum eens in actie zien?

Voor deze en andere thema's ben je op zondag 22 mei welkom bij het AZ Herentals.

Het AZ Herentals heeft de afgelopen jaren een gedaanteverwisseling ondergaan en toont op zondag 22 mei graag zijn werking aan het grote publiek. De ideale gelegenheid om te ontdekken wat er achter de schermen gebeurt. Via doe-activiteiten en persoonlijke toelichting van de medewerkers kan je je laten onderdompelen in de wereld van de zorgverlening.
Wat zijn de aanraders?

Algemeen directeur Rudy Van Ballaer: 'Er is echt voor ieder wat wils. Artsen en verpleegkundigen tonen hoe ze dagelijks de beste zorgen verlenen aan onze patiënten. Maar ook de technische en ondersteunende diensten willen graag laten zien wat hun rol is in het ziekenhuis. Zelf zijn we verheugd om de werking van het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum te kunnen tonen aan het brede publiek.

Patiënten met een dwarslaesie stappen sinds vorig jaar met een staprobot in het centrum. De hele dag vinden demonstraties met het pak plaats en wie wil, kan ook eens een handbike op rollen testen.'

Verpleegkundig en paramedisch directeur Katrijn Bosschaerts breekt een lans voor haar verpleegafdelingen: 'Bezoek zeker de geriatrische belevingskamer. Daar kan je aan den lijve ondervinden hoe het voelt om ouder te worden en welke obstakels je tegenkomt.

Ook het begin van de levenscyclus komt aan bod, namelijk in het verloskwartier en op materniteit. Uitzonderlijk word je toegelaten op intensieve zorgen en spoedgevallen, dus die zijn zeker een bezoekje waard. Maar vergeet ook niet langs de raadplegingen van de verschillende specialismen te gaan.'

Zorgmanager Stefan Soontjens is verantwoordelijk voor alles wat met het operatiekwartier te maken heeft en kan uiteraard zijn diensten aanbevelen. 'In twee operatiezalen kunnen bezoekers kennismaken met het vak van de chirurg. In de ene kan je zien hoe de plaatsing van een heupprothese in zijn werk gaat, in de andere zie je laparoscopische ingrepen waarbij de insnede zo klein mogelijk gehouden wordt. Wie zelf eens een kijkoperatie in de knie wil uitproberen, kan hiervoor op de raadpleging van orthopedie terecht.'

Facilitair directeur Liesbeth Plingers wil graag de technische kant van het ziekenhuisverhaal benadrukken. 'Uiteraard zijn onze medewerkers enorm belangrijk, maar mensen vergeten vaak dat een goede werking niet mogelijk is zonder technische installaties en medische toestellen.

Denk maar aan de elektriciteitsvoorziening, koelsystemen en luchtgroepen. Om nog maar te zwijgen van de nieuwe toestellen voor medische beeldvorming en sterilisatie. De opendeurdag biedt een unieke gelegenheid om die verborgen kant te zien.'

Ook kinderen zullen zich niet vervelen tijdens de opendeurdag. Zij kunnen onder meer deelnemen aan een fotozoektocht op de kinderafdeling, een gips laten leggen bij orthopedie of een kijkje nemen bij spoedgevallen.Voor hen is er ook een aparte kinderopvang voorzien.

In totaal nemen een dertigtal diensten deel aan de opendeurdag. Naast de bovengenoemde diensten kan je ook een bezoekje brengen aan onder meer het laboratorium, de nierdialyse en de verschillende revalidatiediensten. Je komt ook meer te weten over het ziekenhuis als werkgever en over hoe facturen opgesteld worden.

Praktisch
Bezoekers kunnen hun parcours starten van 10 tot 16 uur, de deuren sluiten om 17 uur. Via een knooppuntensysteem kan iedereen een persoonlijke route samenstellen, volgens eigen interesse en beschikbare tijd.

Parkeren kan gratis op de bezoekers- en de personeelsparking, op de Nederrij en de Ringlaan. Voor fietsers is er een ruime parking voorzien.
Het volledige programma vind je op www.azherentals.be.

Het AZ Herentals is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 650 personeelsleden en 100 arts-specialisten tewerk en beschikt over 243 bedden.

Foto NNieuws.