U bent hier

AZ St.-Dimpna stopt met aanrekenen comfortkosten

Geel
31.07.2019 - 22.51u
Door: Mark Jaspers

Het AZ St.-Dimpna in Geel laat weten vanaf nu geen zg. comfortkosten meer aan te rekenen aan zijn patiënten. Dat wil zeggen dat men op een tweepersoonskamer niet meer moet bijbetalen voor TV en wifi.

Daarmee komt een einde aan een hardnekkige praktijk, die al meermaals werd aangekaart door Noël Devos (de Brugpartij). De Geelse progressieve partij is dan ook tevreden met deze terechte en faire beslissing van het AZ St.-Dimpna.

Ziekenhuizen mogen al jaren geen supplementen op tweepersoonskamers meer aanrekenen, maar ze omzeilen dat verbod door patiënten systematisch accommodatie- of comfortkosten te laten betalen.

De prijs van een kamer wordt op die manier verder aangedikt via de post "diverse kosten". Het gaat bijvoorbeeld om televisie, telefoon, wifi of een koelkast in de kamer. Wie was opgenomen in het AZ St.-Dimpna kreeg het gebruik van de tv (of daar nu naar gekeken werd of niet) op zijn factuur aan 1 euro per dag.

Bij een eenpersoonskamer mag dat nog wel, zij het enkel na expliciet overleg. De meeste dergelijke kosten werden echter gefactureerd aan mensen die op een meerpersoonskamer hadden gelegen, en dat was niet wettelijk.

Wie met zo'n factuur langs zijn mutualiteit passeerde en zijn beklag deed, kreeg dan van het ziekenhuis wel een gecorrigeerde factuur, maar omdat het vaak om kleine bedragen ging, lieten de meeste patiënten die omslachtige procedure achterwege. Maar ze betaalden wel teveel.

De Brugpartij kaartte deze praktijk eerst via hun vertegenwoordiging in de algemene vergadering van het AZ St.-Dimpna aan. De kwestie werd toen met de nodige beloftes 'meegenomen', maar ook na herhaald aandringen op bestuursniveau veranderde er niets.

Begin dit jaar legde de Brugpartij zaak dan maar op de gemeenteraad voor aan burgemeester Vera Celis, toen waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Volgens Celis, die het eens was met de visie van de Brugpartij, zou het ziekenhuis de facturatie eind januari aangepast hebben. Op latere facturen zou geen tv meer aangerekend worden, zei ze, maar in juni jl. bleek dat dezelfde kosten toch nog altijd werden aangerekend.

Ook wifi gratis

Wat burgemeester Celis in februari stellig had beweerd, bleek dus naast de waarheid. Ze wist dat zelf echter niet en was daar ook helemaal niet over te spreken. Ook OCMW-voorzitter Griet Smaers kon er niet mee lachen.

Het ziekenhuis verantwoordde het voortzetten van deze praktijk in eerste instantie door te stellen dat die kosten correct werden aangerekend. Elke patiënt geeft er immers nadrukkelijk zijn akkoord voor op het opnameformulier, luidde het. Toch heeft men de kwestie daar grondig herdacht.

Zopas liet het AZ St.-Dimpna namelijk weten dat er vanaf nu geen comfortkosten meer aangerekend worden. Naast voor tv werden er ook kosten voor wifi aangerekend, en die komen nu eveneens te vervallen.

Zaken als telefoon, het inslapen van een tweede persoon en extra maaltijden blijven op de rekening komen, maar daar had de Brugpartij geen moeite mee.

De Brugpartij is blij dat het Geelse ziekenhuis deze faire beslissing heeft genomen en zijn patiënten een kwaliteitsvolle en betaalbare zorg wil bieden, in alle transparantie en zonder addertjes onder het gras. Ze feliciteert het ziekenhuis met deze voortrekkersrol. "Dit is een beslissing waar vele (Kempische) ziekenhuizen een voorbeeld aan kunnen nemen", aldus Noël Devos.

imageMeer nieuws

Processie in Hallaar ging vandaag digitaal door

Heist op den Berg | Neteland 29.03.2020 - 16.10u

Politievakbonden: "Agressie tegen agenten bij controle coronamaatregelen stijgt"

Politievakbonden: "Agressie tegen agenten bij controle coronamaatregelen stijgt"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 29.03.2020 - 11.52u

Ook kinderopvang in het weekend in Geel en Mol

Geel | Kempen regio | Mol 29.03.2020 - 09.40u

Tom Van Imschoot nieuwe hoofdcoach Lierse Kempenzonen

Tom Van Imschoot nieuwe hoofdcoach Lierse Kempenzonen
Lier regio | Vlaanderen 28.03.2020 - 20.59u

"Crisis is buitengewoon, ze stelt crisiscommunicatie in een ander daglicht"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.03.2020 - 18.12u

Turnhoutse assistentiewoningen Orion in quarantaine na besmetting

Kempen regio | Turnhout regio 28.03.2020 - 15.54u

Zomertijd vannacht om 02u, klok 1 uur vooruit zetten

Zomertijd vannacht om 02u, klok 1 uur vooruit zetten
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.03.2020 - 15.36u

Hulpdiensten zoeken extra versterking van vrijwilligers

Hulpdiensten zoeken extra versterking van vrijwilligers
Geel | Herentals | Kempen regio 28.03.2020 - 15.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto