AZ Turnhout behaalde de verlenging van het Qualicor kwaliteitslabel voor de zorg.  Een verlenging van extern kwaliteitslabel is bewijs van excellente zorg in AZ Turnhout.

'Na de eerste accreditatie in 2017, verlengde Qualicor Europe de accreditering van AZ Turnhout met 5 jaar. Dit kwaliteitslabel bewijst opnieuw dat de medewerkers van AZ Turnhout kwaliteit van de zorg hoog in het vaandel dragen.

Qualicor Europe deed eind januari een grondige audit in het ziekenhuis. Het rapport toont aan dat het ziekenhuis gericht is op voortdurende kwaliteitsverbetering.

Van 19 tot en met 21 januari bezochten 5 auditoren en 2 auditbegeleiders van Qualicor Europe AZ Turnhout. Ze spraken met medewerkers, patiënten en huisartsen, ze toetsten richtlijnen en normen aan de praktijk, ze controleerden documenten, en ze volgden patiënten van opname tot ontslag. Allemaal met de focus op kwaliteitsvolle en veilige zorg.

"We beseffen maar al te goed dat een audit als deze in woelige covid-tijden voor iedereen van ons extra uitdagend was. Maar ook crisistijden moet de zorg veilig en kwaliteitsvol zijn" zo stelt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout.

"We zijn eraan begonnen onder het motto 'het is wat het is'. De auditoren hebben zelf de voorbije 2 jaar ook met handen en voeten in de crisis gestaan en wisten dus heel goed wat dit betekent voor artsen en medewerkers van het ziekenhuis."

"In het rapport dat de auditoren hebben opgemaakt kregen we heel wat complimenten, maar ook een aantal werkpunten." zo zegt Liesbeth Grimon, manager kwaliteit en patiëntveiligheid in het ziekenhuis.

"En dat is maar goed ook, want met die werkpunten kunnen we nu verder aan de slag om onze zorg nog te verbeteren. We willen elke patiënt ontvangen als een Gast-in-ons-Huis. Streven naar kwaliteit is daar onlosmakelijk mee verbonden. Wij zijn dan ook bijzonder trots op alle 2200 artsen en medewerkers die dagelijks hun beste beentje voorzetten om die kwaliteitsvolle zorg te bieden!"

AZ Turnhout was het eerste Vlaamse ziekenhuis dat geaudit werd volgens een nieuw systeem van Qualicor waarbij om de 20 maanden een vervolgaudit plaats vindt. Deze aan pak benadrukt nog meer dat kwaliteit ingebakken moet zitten in het dagelijks reilen en zeilen van een zorgorganisatie.

"De accreditatie bevestigt dat we goed bezig zijn, maar werken aan kwaliteit blijft natuurlijk een doorlopende opdracht voor ons ziekenhuis", vult Jo Leysen aan. "Kwaliteitsverbetering is al jaren een prioriteit in AZ Turnhout en dit zal ook zo blijven in de toekomst."

Ellen Joan van Vliet, CEO Qualicor Europe besluit: "Tijdens onze audits kijken wij vooral hoe iedereen in de organisatie samen werkt aan kwaliteit. Want kwaliteit is geen toeval. Dat vraagt afstemming en opvolging. En als je dit als team doet, geeft dat energie.

Onze auditoren troffen bevlogen zorgprofessionals aan die met trots lieten zien hoe zij iedere dag kwaliteitsvolle zorg leveren én verbeteren. In AZ Turnhout is zorg voor kwaliteit stevig verankerd in de dagelijkse praktijk."