Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AZ Turnhout behandelt als eerste ziekenhuis in provincie Antwerpen patiënten met Lutetiumtherapie

AZ Turnhout

In AZ Turnhout de eerste patiënt met een uitgezaaide prostaatkanker behandeld met de radioactieve stof Lutetium 177 PSMA of kortweg LuP. De behandeling kan de patiënt niet genezen, maar kan de levensduur verlengen  en de levenskwaliteit verbeteren.

AZ Turnhout is het eerste ziekenhuis in de provincie Antwerpen waar deze behandeling gebeurt. De behandeling is relatief nieuw en wordt in België slechts in 9 ziekenhuizen uitgevoerd.

Lutetium 177 PSMA is een radioactieve stof die niet in de natuur voorkomt en dus in kernreactoren wordt aangemaakt. Op prostaatkankercellen zit een specifieke structuur: Prostaat Specifiek Membraan Antigen (PSMA). Lutetium-177-PSMA zal zich op deze structuur binden. Zo worden de prostaatkankercellen ter plaatse heel gericht bestraald.

Dr. Koen De Vis van de dienst nucleaire geneeskunde legt uit voor wie de behandeling aangewezen is: “Een behandeling met LuP is enkel geschikt voor patiënten met prostaatkanker die het PSMA-kenmerk hebben. De behandeling kan bovendien enkel gebeuren bij patiënten voor wie geen andere werkzame behandeling meer mogelijk is en die zelfredzaam en nog in goede conditie zijn, omdat ze 24 uur alleen in de therapiekamer moeten verblijven.

De 4 inspuitingen met LuP kunnen de levenskwaliteit verbeteren en de levensverwachting verlengen. Helaas kan de behandeling niet genezen.”

“De patiënt wordt voor de behandeling gedurende 24 uur opgenomen in onze therapiekamer”, zo vertelt An Bogaerts, hoofdverpleegkundige van het oncologisch dagziekenhuis. “Zo’n kamer wordt de dag van de opname met folie afgeplakt zodat er nergens radioactiviteit kan achterblijven. Het lichaam en de tumoren nemen een deel van het toegediende Lutetium 177 PSMA namelijk niet op.

Dit deel raakt men kwijt via urine en ontlasting, wat wordt opgevangen in speciale tanks verbonden met de therapiekamer. Omwille van de radioactieve straling mogen er zo weinig mogelijk zorgverleners in de kamer, vandaar dat de patiënt in relatief goede conditie en zelfredzaam moet zijn. Bezoek is niet toegestaan. Na 24 uur is de radioactieve straling van de patiënt voldoende afgezwakt zodat die naar huis mag. Wel geven we de nodige richtlijnen voor thuis mee.”

Voor de levering van de spuiten met Lutetium 177 PSMA werkt AZ Turnhout samen met het Jules Bordet Instituut in Brussel, één van de 9 andere ziekenhuizen waar deze behandeling wordt uitgevoerd.'

AZ Turnhout

Deel dit artikel