Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AZ Turnhout geselecteerd als centrum voor invasieve beroertezorg

AZ Turnhout foto

AZ Turnhout is één van de acht Vlaamse ziekenhuizen die kans maken op erkenning als centrum voor invasieve beroertezorg. Het is het enige ziekenhuis in de Kempen dat hiervoor in aanmerking komt.

Elke dag worden er in ons land ongeveer 50 mensen getroffen door een beroerte. Het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in België en de voornaamste oorzaak van niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen. Tijdens een beroerte wordt de bloedtoevoer in de hersenen plots onderbroken, met een ernstige handicap of zelfs de dood tot gevolg. 

“Snel handelen is essentieel om definitieve hersenschade te voorkomen en zo de symptomen van de patiënt te verbeteren”, vertelt neuroloog Marieke Coninckx. “Als behandeling van een beroerte wordt meestal een trombolyse uitgevoerd, waarbij we een infuus met bloedverdunnende medicatie toedienen.

Deze basis beroertezorg kan men in elk ziekenhuis opstarten”, legt dr. Coninckx uit. “Wanneer deze behandeling niet volstaat, is een trombectomie noodzakelijk. Bij deze complexere ingreep zal een interventioneel radioloog de bloedklonter in de hersenen verwijderen via een katheter. Deze invasieve beroertezorg mag binnenkort nog maar in acht ziekenhuizen in Vlaanderen worden uitgevoerd.”
 

Time is brain

In het Ziekenhuisnetwerk Kempen is AZ Turnhout het regionaal centrum voor beroertezorg. Samen met de neurologen uit Geel, Herentals en Mol zijn er goede afspraken over verwijzing en terugverwijzing.

AZ Turnhout is in deze samenwerking gespecialiseerd in het uitvoeren van trombectomieën. Wanneer de neurologen in de andere Kempense ziekenhuizen vaststellen dat bloedverdunnende medicatie niet volstaat om de bloedtoevoer in de hersenen weer op gang te krijgen, regelen zij een spoedtransport naar het AZ Turnhout. Daar voeren gespecialiseerde radiologen deze ingrepen al uit sinds 2019.

AZ Turnhout ijvert al lang voor de erkenning. “In 2019 openden we een nieuwe hybride zaal in het operatiekwartier van campus Sint-Elisabeth, die we speciaal hebben ingericht voor ingrepen waarbij nauwkeurige beeldvorming essentieel is”, vertelt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout.

“Time is brain: hoe langer het duurt voor artsen de beroerte kunnen aanpakken, hoe meer schade de hersenen oplopen. Wij vonden het daarom cruciaal dat er een gespecialiseerd centrum voor invasieve beroertezorg kwam in de Kempen. Samen met de andere Kempense ziekenhuizen in ons netwerk besloten we dat Turnhout de ideale locatie was”, licht Jo Leysen verder toe. 

Vlaams minister Hilde Crevits kondigde vorige week aan dat AZ Turnhout nu aangeduid staat als één van de acht centra die in de toekomst nog gespecialiseerde invasieve beroertezorg mag uitvoeren. Het ziekenhuis hoopt dat de definitieve erkenning binnenkort zal volgen. AZ Turnhout voldoet namelijk aan alle vereisten van de Vlaamse overheid.

In 2023 voerden de interventionele radiologen er in totaal 69 procedures uit. De overheid vraagt om een gemiddelde van 50 ingrepen per jaar. Andere vereiste is dat er minstens 25 kilometer ligt tussen de acht gespecialiseerde centra, om zo het zorgaanbod te spreiden over gans Vlaanderen. Omdat UZ Antwerpen en UZ Leuven de meest dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn die invasieve beroertezorg aanbieden, voldoet Turnhout ook aan die vereiste. “We zijn trots dat we een dossier mogen indienen voor de erkenning van AZ Turnhout als regionaal centrum voor beroertezorg”, besluit Jo Leysen. “Zo verzekeren we dat de Kempen geen blinde vlek zal zijn in de complexere beroertezorg.”

 

Foto : dr. Filip Van Grimberge, dr. Willem-Jan Van Rooij, dr. Tommy Bosman en dr. Jeroen Markenstein samen met neurologe Marieke Coninckx in de hybride operatiezaal van AZ Turnhout .

 

AZ Turnhout foto

Deel dit artikel